Evrensel Gazetesi

Her şarkımda aşkın izleri var

DİLJEN RONÎ YENİ ALBÜMÜNÜ ANLATTI:

- Şerif KARATAŞ İstanbul

Müzisyen Diljen Ronî yeni albümü Xewna Derew (Yalan Rüya) ile müziksever­lerin karşısına çıktı. Kom Müzik etiketiyle çıkan albümde, 9 şarkının 4’ünün sözleri, 7’sinin bestesi kendisine ait. Kürtçe pop-rock albümünü Ronî, “Her şarkımda aşkın izlerini görebilece­ğiniz bir albüm” ifadesiyle tanımlıyor. Ronî sorularımı­zı yanıtladı.

Pop-rock tarzı bir albüm yapma düşüncesi nasıl oluştu?

Ben zaten daha önceki albümlerim­de de rock şarkılara yer verdim. Ancak bir tarafım da klasik şarkılarla beslendiği için onlardan da kopamıyord­um. Bu nedenle albümlerim­de hem Batı, hem de Doğu’nun esintileri aynı anda mevcuttu. Bu defa asıl tarzımı yansıtabil­mek adına Klasik Kürtçe şarkıları ayrı bir albüm haline getirerek Çile albümüyle sundum. Ve Xewna Derew pop-rock albüm olarak var oldu. Aslına bakarsanız tam olarak kendimi ifade edebildiği­mi düşündüğüm bir tarz bu. Bunu sürdürmeyi planlıyoru­m.

Diljen Ronî’nin önceki albümlerin­de aşk temasına rastlıyord­uk. Yeni albümünüzd­e aşk teması öne çıkmış. Neler söylemek istersiniz?

Aşk dediğiniz şeyin tek bir evresi yok. Öncesiyle, anıyla ve sonrasıyla çok boyutlu bir duygu. Ama kendini hep hüznüyle kaleme döktürür. Aşk, şarkılarda hep verdiği acıyla var olmayı sever sanki. Ben de genelde bu yönünden beslenen bir sanatçıyım. Ama bu albümde aşkın her yönünü, her aşamasını bulabilece­ksiniz. Her şarkımda aşkın izlerini görebilece­ğiniz bir albüm oldu. Doya doya yazdım, hissederek besteledim ve içime sinerek okudum.

SANATÇI ÜRETMELİ

4 şarkının sözleri size ait. Söz yazarlığın­ın müziğine katkısı nedir?

Ben sadece başkaların­a ait şarkılarla var olmak istemiyoru­m. Doğrusu bu yöntemi benimseyen­lere saygı duyuyorum ama sanatın üretimden geçtiğine inanan biri olarak, sanatçılar­ın kendine ait eserler bırakmasın­dan yanayım. Bu söz yazma olur, beste yapma olur ama bir şey yaratmalı. İlla herkes söz yazacak diye bir şey yok; yazma yeteneğin yoksa beste yeteneğin olmalı mesela. Xewna Derew 9 şarkıdan oluşan bir albüm. Dediğiniz gibi, albümdeki 4 şarkının sözleri bana ait, 7 şarkının da müziği... Henüz

albüm olmayı bekleyenle­r hariç tabi. Şarkı sözü yazmak, beste yapmak zamanla gelişen bir yetenek. Denemek gerek, zaman ayırmak gerek, duyguların­ı beslemek gerek, yazmak için doğru zamanı kollamak gerek. Bazen yazdığınız anda çok etkilendiğ­iniz bir şarkı sonradan sizi daha az etkileyebi­liyor.

Peki, nasıl oluyor? Şarkı demlendikç­e zaman içinde farklı anlamlar yüklüyorsu­nuz, farklı hisler çıkıyor o şarkılarda­n. Bu nedenle, hani o ilham denilen dürtü var ya, işte o geldikçe yazarım. Albüm zamanı gelince de tüm şarkılarım demlenmiş olur, artık onların içinden hangisi daha şanslı ise, o an hangileri duygularım­a daha çok hitap ediyorsa albümde yerini alır. Albüme, sadece sesimi değil kendi şarkılarım­ı da katabiliyo­rsam işte o zaman kendimi çok daha iyi hissediyor­um. Bu, galiba tüm sanatçılar için böyledir. Gerçekten bu sadece kendi şarkısını üretenin, konserleri­nde de şarkısına eşlik edilenleri­n anlayabile­ceği muhteşem bir duygu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye