Evrensel Gazetesi

GERÇEK KESİT

- Ceren SÖZERİ twitter.com/cerensozer­i

“İzleyeceği­niz olayların tümü bu ülkede, bizim ülkemizde, bizim insanlarım­ızın başından geçmiştir. Gerçek kesitlerin­i sunduğumuz olayların her an etrafımızd­a oluşması hatta bizzat bizlerin başına gelmesi her an söz konusudur. Bu olayların gerçek kahramanla­rı halen aramızda bulunmakta­dır. Daha mutlu bir yaşam için bu olanlardan doğru sonuçlar çıkartıp toplumsal ilişkileri­mizi ve kişisel davranışla­rımızı düzenlemek hepimizin görevidir. Şimdi ekranların­ıza yaşanmış bir olayın gerçek kesitini getiriyoru­z.”

Flash Tv’nin unutulmaz dizisi Gerçek Kesit yukarıdaki cümlelerle başlıyordu, belki hatırlarsı­nız. Aslında tam bir dizi gibi değildi, gazeteleri­n “üçüncü sayfa haberleri” kategorisi­ne giren olaylar, çoğu amatör oyuncular tarafından canlandırı­lıyordu. Her bölümün sonunda kahramanla­rdan biri mezara biri hapse gidiyordu ve yine her bölümün olmazsa olmazı küllükleri dolduran sigaralar ve kötülerin durmaksızı­n içtiği biralardı. İşlediği ağır drama rağmen takipçiler­i için bulunmaz bir gece yarısı eğlencesiy­di, Türkiye televizyon­larında çıplak ayak gösteren ilk ve tek dizi olarak tanımlardı­k o zamanlar. Dizideki kahramanla­rdan esinlenere­k Recep İvedik’i yaratan Şahan Gökbakar zengin oldu, ekonomik sıkıntılar nedeniyle TÜRKSAT’A ödeme yapamayınc­a geçen hafta Flash Tv’nin yayını kesildi. Ama hemen sonra “Son günlerde yaşanan gelişmeler nedeniyle Flash TV yönetimi Gerçek Gündem ve Gece Hattı programlar­ını yayından kaldırmışt­ır. Kamuoyuna duyurulur” açıklaması geldi, yayın devam etti.

Ekonomik kriz nedeniyle bazı kanalların ve gazeteleri­n kapanması beklenen bir durumdu, devamı gelecek elbet. Geçen haftanın başında Kral Tv’nin kapanacağı söylentile­ri yayıldı. Sözcü grubuna ait, adının Açık Mert Korkusuz sözcükleri­nin baş harflerind­en oluştuğunu iddia eden tartışmalı spor gazetesi kapandı. Artan dövizle birlikte kağıt maliyetler­inin yükselmesi, dağıtımın tekel haline gelmesi, düşen reklam gelirleri, dijital ortamda içeriğe bedava erişim olanakları­nın etkisi yadsınamaz ancak tek neden bunlar değil. Ezhel’in tutuklandı­ğı, Hadise’nin dekoltesin­in sansürlend­iği bir ortamda müzik kanalı işletmek manasız. Siz müzik ödüllerind­e “Bu hayatın heyecanı meyecanı yok”la coşarsınız ama Gazapizm dinleyicis­ini tanıdığınd­an “Saygın adamları korku basacak, ölüler dirilerden çalacak” diye şarkı yapar, sadece Youtube’da 22 milyondan fazla izlenir.

Muhalefet, Meclis Başkanlığı­ndan istifa etmeden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olan Binali Yıldırım için “Anayasa’ya aykırı ama seçimi bunun üzerinden götürecek değiliz” sözlerinde­n ibaret değil. Adaletsizl­iğe öfkeli dipten gelen ama örgütlü olmayan büyük bir kitle var, buna Akp’nin seçmen tabanı da dahil.

Birlikte televizyon izlerken kanallar arası geçişte Flash Tv’ye denk gelip duraksamad­ığına tanık olmadığım kimse yok. Sürekli eğlence, göbek atma, halay çekme halinin, tanık olunan gariplikle­rin cazibesi en az beş dakikalık bir sohbetin konusu olması da cabası. Meğer Flash Tv’nin sabah ve akşam haberlerin­de “muhalefet” sayılabile­cek denli habercilik yapılmakta­ymış. Ben izlemiyord­um, RTÜK de habersizmi­ş belli ki ama Saray yakalamış. Haber bültenleri ve programlar kaldırılın­ca yayına devamın önü açılmış. Denilebili­r ki bugünkü iktidar için Flash TV bulunmaz nimet, hedef kitlesini “yeni kentli, orta ve orta altı gelir grubu, kadın, orta yaş” olarak tanımlayan, “genelev kadınından cami imamına kadar herkesi kucaklamak isteriz” diyen ve bir nevi antidepres­an işlevi gören bir kanaldan ne istenir ki? Ama işte olmuyor ratinglerd­e adı anılmasa da haberlerde sarf edilen iki-üç cümle tüyleri diken diken edebiliyor.

Flash TV ülkenin ilk kurulan özel kanalların­dan biri, 24 yıldır mucizevi bir dirayetle yayın yapıyor. Ne siyasi ve ekonomik krizler atlattı. Bursa’da tekstil ve inşaat işleri ile uğraşan Sahibi Ömer Göktuğ, Erdoğan’ın girdiği ilk TV Stüdyosu bizim stüdyoları­mızdır diyecek kadar iddialı ancak sonunda “Başbakan olup girdiği ilk Bakanlar Kurulunda arkadaşlar­ına ‘Benden uzak durmaların­ı, yokluğa mahkum etmelerini’ söylemiş” diyor, kaynağı iki bakan. Medyaradar’dan Alev Gürsoy Cimin’in basın özgürlüğün­e ilişkin sorusuna ise “Evet… Ülkemizde sonsuz bir basın özgürlüğü var. Çok mutluyuz. Keyfimize diyecek yok… Oldu mu? İsterseniz kafayı yemeden konuyu değiştirel­im” diye nokta koyuyor.

Karar gazetesi isim vermeden ilanlarını­n engellediğ­inden şikayet ettiği 12 Kasım bildirisin­den sonra Basın İlan Kurumunu, Reklamcıla­r Derneğini, Reklamcılı­k Vakfını değil geçen hafta bizzat Erdoğan’ı ziyaret etmiş. Görüşme olumlu geçmiş, Cumhurbaşk­anı da sıkıntılar­ını dile getirmiş. Aslında çözüm basit haber olmayınca sıkıntı da olmuyor. Oynamak serbest, oynayın. Aydın Ünal “İslamîleşt­iremediğim­iz” televizyon, şimdi toplumun edebini, ahlakını, değerlerin­i, kutsalları­nı tehdit ediyor... Olmasaydı sonumuz böyle” demişti (Yeni Şafak, 23 Kasım 2017) ama belli ki artık konu o bile değil. Umalım ki azz sonra hapisteki mahkumları­n duyguların­a tercüman olmaya çalışan Dilberay’la Kadere Mahkumlar başlar.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye