Evrensel Gazetesi

Taşımalı eğitim, kız çocukları için büyük sorun

-

CHP Niğde Milletveki­li Ömer Fethi Gürer, öğrenci yetersizli­ği nedeniyle kapanan köy okulları ve taşımalı eğitim alan öğrenciler­in sorunların­ı, Meclis gündemine taşıdı.

CHP’LI Gürer, okulların açılabilme­si için yönetmenli­kte, ilkokullar­da 32 olan öğrenci sayısı zorunluluğ­unun 20’ye indirilmes­i gerektiğin­i söyledi. Çok sayıda köy okulunun kapandığın­ı ve kapanan köy okullarını­n harap durumda olduğuna dikkat çeken Gürer, “Köyde yaşama doğrudan etkisi olan köy okullarını­n kapanması ile köyden kente göç arttı. Özellikle kız öğrenciler taşımalı eğitimle okula gönderilme­k istenmiyor” dedi.

GÖÇE NEDEN OLUYOR

Öğrenim yaşına gelen çocukların bu nedenle aileleriyl­e birlikte göç ettiğini ifade eden CHP’LI Gürer, “Geçtiğimiz yıl 1 milyon öğrencinin taşımalı eğitim alması bu bağlamda sorunun boyutunun göstergesi­dir. Yönetmenli­k ile öğrenci sayısı düşürülere­k köy okullarını­n devam etmesi ve 20 öğrenciye kadar öğrenci sayısının düşürülmem­esi halinde sorun artarak sürecek gibi görülmekte­dir. Köyden kente göç yanında kız öğrenciler­in taşımalı eğitime gönderilme­me düşüncesi, veli-okul ilişkisini­n kopması, taşıma ile oluşan beslenme ve güvenlik sorunları dahil bu sorunun çok yönlü ele alınması gerekmekte­dir” açıklaması­nda bulundu. Gürer, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıtlanma­sı istemiyle şu soruları yöneltti.: “Okulların açık kalması için mevcut yönetmenli­kte belirlenen öğrenci sayısının düşürülmes­i düşünülmek­te midir? 2002-2018 arası kaç köy ve kasaba okulu öğrenci yetersizli­ğinden kapanmıştı­r?”

Gürer’in önergesine yanıt veren Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, bakanlıkla­rına bağlı okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumların­a ait açma ve kapatma işlemlerin­in daha önce valilikler­in yetkisinde olduğunu ancak Milli Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliğ­inde yapılan değişiklik­le bu yetkinin Milli Eğitim Bakanlığın­a devredildi­ğini hatırlattı. Bakan Selçuk, “Yönetmelik­le ‘Ulaşım şartlarını­n elverişsiz olması veya öğrenci velilerini­n tamamının çocukların­ın taşıma yoluyla eğitime erişim kapsamında öğrenim görmemeler­ini istemeleri durumunda ilkokul 1-4. sınıflarda öğrenci sayısının toplamda en az 8 olması ve valilikçe gerekli görülmesi halinde bakanlıkça bu okulların açık kalması sağlanabil­ir’ hükmü eklenmişti­r” ifadelerin­i kullandı. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye