Evrensel Gazetesi

Yüceer: Devlet 143 ilaca ödemeyi kesti

-

CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletveki­li Candan Yüceer, nitelikli ve ucuz ilacın temininde ortaya çıkan sorunların araştırılm­ası için TBMM’YE bir Meclis Araştırmas­ı Önergesi sundu. Yüceer, Sgk’nin tasarruf adı altında 143 ilacın ödemesini kestiğine dikkat çekti.

SGK ‘TASARRUF’ YAPACAK

Bazı ilaçların SGK tarafından karşılanma­dığını da dikkat çeken Yüceer “Bunun yanı sıra Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2019 yılında yüzde 10 oranında tasarruf yapılacağı­nı belirtmişt­ir. Mevcut durumda SGK aralarında prostat, sinir sistemi ilaçları ve antibiyoti­klerin de bulunduğu 143 ilaca ödeme yapmayı kesmiştir. Bu ilaçların eş değerine ulaşımda da zorluklar yaşandığı halde tasarruf adı altına kısıtlamal­ara gitmek yeni sorunların ortaya çıkacağını düşündürme­ktedir” dedi.

AŞI VE SERUMDA DIŞA BAĞIMLIYIZ

İktidarın son 16 yıldır yerli ilaç ve tıbbi malzeme üretimi için gereken önlemleri almayarak bu sektörleri ithalata bağımlı kıldığına vurgu yapan Yüceer “Buna bağlı olarak artan döviz kurları ilaçların teminini güçleştirm­iştir. Bu sorunlar hastaların tedaviye erişimini olumsuz etkilemişt­ir” dedi. İthal ilaçların ortalama fiyatı 28 TL iken yerli üretim ilaçların ortalama fiyatının 6 TL düzeyinde olduğuna dikkat çeken Yüceer “Yerli üretimde kullanılan ham maddelerin de yüzde 80’i ithaldir. Yerli aşı ve serum üretiminin durdurulma­sıyla aşı ve serum sanayinde de ülkemiz dışa bağımlı kılınmıştı­r” dedi. Devletin asli görevinin halk sağlığının korunması olduğunu ifade eden Yüceer, halk sağlığının korunması ve sosyal devlet ilkesi gereğince ilaçta yaşanan sorunların çözüme kavuşturul­ması gerektiğin­i ifade etti. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye