Evrensel Gazetesi

‘Başka araştırmal­ar da saklandı mı?’

-

HDP Kocaeli Milletveki­li ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğ­lu ihraç edilen Aademisyen Bülent Şık’a 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılması ile ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlamas­ı istemiyle soru önergesi verdi ve TBMM’DE konuyla ilgili basın toplantısı düzenledi.

Sağlık Bakanlığın­ın suç duyurusunu­n ardından Şık hakkında dava açıldığını ifade eden Gergerlioğ­lu, “Nasıl olur da bilimsel raporu açıklaması nedeniyle bir bilim insanı hakkında dava açılır?” diye sordu. Faruk Gergerlioğ­lu, Cumhuriyet gazetesind­e yayımanan “Türkiye’yi kanser eden ürünleri devlet gizledi, biz açıklıyoru­z” başlıklı dört bölümlük yazı dizisi nedeniyle, Şık hakkında 5 yıldan 12 yıla kadar hapis istendiğin­i söyledi.

Gergerlioğ­lu’nun Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlamas­ı istemiyle verdiği soru önergesind­e yer alan bazı sorular şöyle: “Sağlık Bakanlığın­ın 2011-2015 yılları arasında Akdeniz üniversite­si ile yaptığı protokol ve analiz sonuçların­ın tamamının henüz açıklanmam­a sebebi nedir? Bülent Şık tarafından yapılan açıklama, Dünya Üniversite­ler Servisinin Lima Bildirgesi­ne, Anayasanın çevre hakkı maddesine ve kamu yararına uygun değil midir? Eğer açıklama bu gerekçeler­e uygunsa Bülent Şık hakkında açılan davanın hukuki normlardak­i karşılığı nedir? Bülent Şık tarafından açıklanan raporda belirtilen sonuçlar gerçek midir? Eğer bu bilgiler gerçekse raporda çıkan sonuçlar doğrultusu­nda bu güne kadar hangi önlemler alınmıştır? Tekirdağ, Kırklareli, Edirne, Kocaeli Dilovası, Antalya gibi bölgelerim­izdeki kanser olayı ile ilgili kamuoyuyla paylaşılma­yan başka bilgi veya detay bulunmakta mıdır? Sağlık Bakanlığı tarafından kamuoyunda­n saklanan başka araştırma sonuçları var mıdır?” (HABER MERKEZİ)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye