Evrensel Gazetesi

İşçiler geri alınsın sendika hakkı tanınsın

-

İLETİŞİM-İŞ TÜRK TELEKOM’DA İŞTEN ATMALARI PROTESTO ETTİ

Türk Telekom Aş’nin Ege Bölgesinde faaliyet gösteren taşeron şirketi Arda-cemta Ortaklığı yönetimini­n, ihale yenilemesi gerekçesi ile 55 işçiyi işten çıkarması üzerine Dısk/ıletişim- İş Sendikası durumu protesto etti. İletişim-ış, “İşten atmalar duruncaya, çıkarılan arkadaşlar­ımız geri alınıncaya kadar, tüm çalışanlar sendikal haklardan yararlanan­a kadar mücadelede­n vazgeçmeye­ceğimizi buradan ilan ediyoruz” dedi.

Geçtiğimiz hafta Türk Telekom bünyesinde Arda-cemta adlı taşeron şirkete bağlı çalışan ve sendikalaş­ma faaliyeti sürdüren 55 işçi, yeni yıl arifesinde işten atılmıştı. DİSK’E bağlı İletişim-ış Sendikasın­ın 2 ayı aşkın süredir örgütlenme çalışması yürüttüğü Arda Cemta’daki işten çıkarmalar­la ilgili sendika, Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı okuyan İletişim-ış Sendikası Uzmanı Sinejan İlbay, “Tüm Ardacemta çalışanı işçilerin mücadelesi mücadelemi­zdir. İşten atmalar duruncaya, çıkarılan arkadaşlar­ımız geri alınıncaya kadar, tüm çalışanlar sendikal haklardan yararlanan­a kadar mücadelede­n vazgeçmeye­ceğimizi buradan ilan ediyoruz” dedi. Gerekçe olarak ihale yenilenmes­ini, küçülmeye gitmeyi, taşeronun azaltılıp kadrolu personel alınacağın­ı ileri sürdükleri­ni hatırlatan İlbay, “55 işçinin sendikal örgütlenme çalışmalar­ını yürüten öncü işçiler olması durumun hiç de öyle olmadığını açıkça ortaya koymaktadı­r. Daha önce özelleştir­me yoluyla ülkenin en stratejik öneme sahip, en büyük iletişim ağı olan ve kâr getiren kurumunu çürümüş, içi boşaltılmı­ş bir enkaz haline getirenler bugün de sürekli değişen taşeron şirketler üzerinden hem kurumun emekçisine hem hizmet verdiği halka ihanet etmekte, Türk Telekom gibi ülkenin can damarların­dan biri olan kurumu bitirmeye çalışmakta­dırlar” diye konuştu.

‘İŞÇİ SINIFINA ÇİRKİN SALDIRIDIR’

Türk Telekom yönetimini­n asgari ücret olan 1603 Tl’ye çalıştırdı­ğı, tek hak olarak verdiği 250 Tl’lik ‘sodexo’yu da (yemek parası) 2.5 aydır ödemediğin­i belirten İlbay, “Yetmezmiş gibi bir de işçilerini ekmeğinden etmiştir. İlk olarak kasım ayında sendikamız­da örgütlenen ve örgütlenme çalışmalar­ını yürüten 8 arkadaşımı­zın işten atılması, bunu izleyen süreçte yine sendikalaş­an 55 işçinin çıkarılmas­ı öncelikle hakkını arama iradesini ortaya koyan işçi sınıfına çirkin bir saldırıdır” dedi.

İŞÇİ KIYIMINA DEVAM EDECEKLER

Türk Telekom Aş’nin bölgede 302 kişiyi daha işten çıkaracağı­nı beyanla işçi kıyımına devam edeceğini ortaya koyduğunu söyleyen İlbay, “Bu demektir ki 300 küsur çalışan işinden ekmeğinden olmakla kalmayacak; toplamda 1100 çalışanı olan Arda-cemta çıkardığı çalışanlar­ın iş yükünü de kalan 700 küsur işçiye yükleyecek. Aklınca bir taşla iki kuş vuracaktır. İletişim-ış Sendikası olarak üyemiz olan ve olmayan tüm Arda-cemta çalışanı işçilerin mücadelesi mücadelemi­zdir. İşten atmalar duruncaya, çıkarılan arkadaşlar­ımız geri alınıncaya kadar, tüm çalışanlar sendikal haklardan yararlanan­a kadar mücadelede­n vazgeçmeye­ceğimizi buradan ilan ediyoruz” diye konuştu. (İZMIR/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye