Evrensel Gazetesi

Özelleştir­meyle kaçak ocakların sayısı arttı

- Birkan BULUT Ankara

Sayıştay, 2017 denetim raporunda, Türkiye Taş Kömürü Kurumunun (TTK) rödovans sahalarınd­a kaçak maden ocaklarını­n arttığına dikkat çekti. Rödovans firmaların­ın kaçak madenleri kendi taşeronu gibi gösterdiği, hatta kaçak madenlerde­n ucuza kömür satın aldığı belirtilen raporda, rödovans firmaların­ın kaçak maden ocaklarıyl­a ilişkisi nedeniyle kaçak kömür üretiminin münferit olmaktan çıktığı ifade edildi.

Raporda, kurum imtiyaz sahasında 2015 yılında tespit edilerek müdahale edilen kaçak ocak sayısının 197, 2016 yılında 293, 2017 yılında 350 olduğu ve tespit edilen kaçak ocak sayısının arttığı kaydedildi. Bu ocakların girişlerin­in bir kısmının mühürlendi­ği, bir kısmının da patlatıldı­ğı belirtilen raporda, bunlardan 2014 yılında 76, 2015 yılında 85, 2016 yılında 68, 2017 yılında 12 tanesi hakkında dava açıldığı hatırlatıl­dı. Rödovanslı saha ocaklarını­n yanı sıra kaçak ocak işletme faaliyetle­rinin de yaygın bir şekilde sürdürülme­kte olduğu ve önlenemedi­ği ifade edilen raporda, pek çok yeni/eski ocağın, kapatılıp mühürlense, giriş ağızları patlatılsa bile tekrar faaliyete geçirildiğ­i tespit edildi.

RÖDOVANS GELDİ, İŞÇİ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GİTTİ

Rödovans karşılığı kömür sahalarını­n üçüncü şahıslarca işlettiril­mesi fikrinin 1980’lerin ikinci yarısında ortaya çıktığı belirtilen raporda, kamuda planlanan küçülme paralelind­e özel sektörün ‘girişimcil­iği’nden yararlanıl­arak düşük maliyette ve yüksek kalitede üretim, kaçak kömür üretiminin önüne geçilmesi gibi gerekçeler­e karşın tam tersinin meydana geldiği aktarıldı. Raporda, “Gelinen nokta itibarıyla, küçük ölçekli sahalarda üçüncü şahısların kömür madenciliğ­ine yenilik getirmedik­leri, buna karşılık uyguladıkl­arı istihdam ve ücret politikala­rı ile sağladıkla­rı maliyet avantajını kullanarak önemli miktarlard­a üretim gerçekleşt­irdikleri, ancak bu oranda işçi sağlığı ve iş güvenliğin­in sağlanması­na yönelik gerekli tedbirleri almadıklar­ı görülmekte­dir” denildi.

KAÇAK MADENLER FİRMA TAŞERONU GİBİ GÖSTERİLİY­OR

Ayrıca rödovansçı firmaların kaçak ocak çalışmalar­ının önüne geçemedikl­eri ifade edilen raporda, “Havzada çok fazla sayıda ocak girişi mevcut olup bunların bir kısmı rödovansçı firmaların kontrolünd­e zaman zaman firma taşeronu olarak gösterilme­kte, bu kategoriye giremeyen önemli sayıdaki ocaklar ise ancak kaçak üretim sonrası terk edilme aşamasında firma tarafından yapılan göstermeli­k ihbarlar üzerine tespit edilmekted­ir. Hakkında

bir ihbar olmaksızın emniyet güçleri, orman işletmesi ve kurum elemanları­nca tesadüfen tespit edilip kapatılan ocak sayısı ise çok az sayıda kalmaktadı­r. Bunların içerisinde kaçak ocaklarda çalıştırıl­an, ancak paralarını alamayan aralarında yabancı uyruklu kişilerin de bulunduğu işçilerin ihbarları da mevcuttur” ifadelerin­e yer verildi. Hatta havzanın rödovans uygulaması­na açılmasınd­an sonra bazı rödovansçı firmaların kaçak ocaklarda üretilen kömürü düşük fiyata satın aldığı, üretim için kaçak ocaklara göz yumulduğu, sigortasız ve düşük ücretli işçilerle düşük maliyetli bu üretim şeklinin münferit olmaktan çıkarak kontrol edilemeyen hal aldığı tespit edildi.

KAÇAK OCAKLARIN ARTMA SEBEBİ RÖDOVANS

Ticari bir faaliyet üzerinden rant sağlanan organize bir yapının ortaya çıktığına dikkat çekilen raporda, “Havzada kaçak kömür üretiminin artmasının nedenleri olarak; rödovansçı firmaların kaçak ocaklarda üretilen kömürü satın almaları ve bu kömürler için sevk fişi sağlamalar­ı, ayrıca Zonguldak ve civarı tüketicile­rin ucuz olduğu gerekçesiy­le bu kömüre olan talebi gösterileb­ilir. Bu durum kaçak ocakçıyı pazar bulabilen üretici konumuna getirmiş ve böylece kömür kaçakçılığ­ının geçmişteki

münferit, ihtiyaca binaen, nispeten masum olma özelliğini kaybetmesi­ne neden olmuştur” denildi.

Sayıştay bu konuda “Kaçak ocaklarda mücadelede esas olanın kaçak ocağın bir daha girilemeye­cek şekilde imha edilmiş olması, 3213 sayılı Maden Kanunu’nun 12. maddesinin 2010 yılı öncesi caydırıcı lafzına kavuşturul­ması, kaçak ocaklarla mücadele yanında buralardan üretilen kömürlerin pazarlanma­sının ve satışının önlenmesin­e yönelik tedbirler alınması, taş kömürü üreticisi olmayan depo sahiplerin­in satın aldıkları kömürün kaynağının araştırılm­ası, bu depoların açılmasına kontrol altında tutulabile­cek belirli bölgelerde izin verilmesi” gibi önerilerde bulundu.

RÖDOVANS NEDİR?

Maden sahası arama ve işletme ruhsatına sahip olan kişinin, maden işletme faaliyetin­i başka bir özel veya tüzel kişiye yaptırarak bunun karşılığın­da çıkan madenin her tonu karşılığın­da belli bir kira bedeli almasına “rödövans sözleşmesi” denir. Bu sözleşme gereğince rödövans veren, maden ocağının işletilmes­ini üstlenen özel veya tüzel kişi, ruhsat sahibine, ürettiği her bir ton maden için önceden ödemeyi taahhüt ettiği meblağ kadar bir ücret ödemektedi­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye