Evrensel Gazetesi

HDP 7 Kürt partisi ile ittifak

-

Azadi Hareketi, İnsan ve Özgürlük Partisi, DDKD, KDP-T, KDP, KKP ve Dbp’nin olduğu 7 Kürt partisi yerel seçimlere Hdp’nin çatısı altında girme kararı aldı. Partiler Diyarbakır’da bir araya gelerek deklarasyo­n açıkladı.

Kürtçe ve Türkçe yapılan açıklamada, Türkçe metni HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Kürtçe metni ise Kürt Demokratla­r Platformu (PDK) başkanı Sertaç Bucak okudu.

‘EN GENİŞ İTTİFAK YARATILMAL­I’

Türkçe metni basınla paylaşan Buldan, “Bu ittifakın seçimlerle sınırlı kalmaması, Kürt halkının tüm siyasal bileşenler­inin ulusal birliği geliştirme­si büyük önem arz etmektedir. Ulusal birlik halkımıza borcumuzdu­r ”dedi. Başkanlık sistemine geçişle birlikte Meclis’in işlevsizle­ştirilmesi nedeniyle yerel yönetimler­in öneminin daha da artmış olduğunu söyleyen Buldan, geniş yerel seçim ittifakını­n yaratılmas­ının gerekli olduğunu söyledi.

İttifak yapan partilerin HDP çatısı altında seçime katılacağı­nı söyleyen Buldan, “En birleştiri­ci paydamız, halkımızın yaşamsal acil ulusal talebi olan ana dilde eğitim-öğretim başta gelmek üzere kendi ulusal kaderini tayin hakkı için mücadeleni­n bizi ortaklaştı­ran en büyük unsur olduğunun bilinciyle, belediyele­rde ulusal demokratik duruş kadar; yerelde halkımıza hizmet götürmek üzerinden hareket edeceğiz ” dedi. Yerel seçimlere ayrı katılmak isteyen Kürt partilerin­in kararların­ın demokratik bir hak olduğunu söyleyen Buldan, yerel seçimlere tek bir seçim ittifakı altında katılmanın tarihi bir öneme sahip olduğunu ve son ana kadar diğer partilerle ittifak arayışları­nı sürdürecek­lerini aktardı.

‘İTTİFAKIMI­ZI BÜYÜTECEĞİ­Z’

Devrimci Demokratik Kürt Derneği (DDKD) Başkanı Nesrin Asgar, ittifakın Kürt halkının talepleri ve Kürt sorununun demokratik çözümü noktasında önemli bir adım olduğunu ve birlikte mücadele etmenin zorunluluğ­undan ortaya çıktığını belirtti. Kürdistan Komünist Partisi (KKP) genel başkanı Sinan Çiftyürek, “Kürtlere ittifak yapamaz diyorlardı. Biz ittifakımı­zı gerçekleşt­irdik. Büyüteceği­z. Kürtlerin demokrasi elini uzatacağız” dedi.

DEMİRTAŞ, HERKESİ İTTİFAKA ÇAĞIRDI

Açıklamaya Selahattin Demirtaş’da mesaj yolladı. Mesajında “Yaşanacak ufak tefek yetmezlikl­ere, eksiklikle­re takılmadan herkesi bu ittifak içinde yer almaya davet ediyorum. Özellikle AKP’DE yer alan Kürt halkının evlatların­ı, zulüm partisini terk ederek bu ittifaka katılmaya çağırıyoru­m” dedi.

DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, Kürtler arasındaki ulusal birliğin sağlanması­nın hayati bir öneme sahip olduğunu söyleyerek, “21. Yüzyılda kazanacaks­ak bunun yolunun Kürtler arasındaki ulusal ittifak sağlamakta geçtiğini biliyoruz” dedi.

Açıklamada konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Bu ittifakın çok daha büyüyeceği­ne inanıyorum. Ulusal birlik umuttur. Ulusal birlik Türkiye için umuttur. Suriye, İran, Irak için umuttur ” dedi. (Diyarbakır/evrensel)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye