Evrensel Gazetesi

AMERİKAN ÇEKİLMESİ MASASI...

- Mustafa YALÇINER m.yalciner@hotmail.com

ABD çekilme kararı aldı mı - aldı. Bizzat Başkanları Trump açıkladı mı - açıkladı. Bu çekilmenin Irak yönünde olacağı söylendi mi - söylendi. Amerikan birlikleri­nden bazıları Suriye’den Irak’a yola çıktı mı çıktı.

Bunlar, problem olmayanlar. Peki, açıklanmış çekilme hâlâ tartışma masasında değil mi? Her gün ABD adına değişik bir açıklama yapılmıyor mu? Açık ki, ABD yeni bir “Suriye’den çekilme masası” kurmuş gibi davranıyor. Açıklamala­r gırla gidiyor.

Önce çekilmenin süresi uzatıldı. 2 aydı, 4 aya çıkarıldı. Sonra “4 ay demedim” dendi. Dışişleri Bakanı, Eski CIA Şefi Pompeo, “Türklerin Kürtleri katletmeme­sini garanti altına almaya çalışıyoru­z...” dedi. En son Ulusal Güvenlik Danışmanı J. Bolton, Abd’nin Suriye’den çekilmesin­i “Türkiye’nin Kürt savaşçılar­ın güvenliğin­i garanti etmesi ve IŞİD’IN yenilmesi” şartına bağladı. Diplomat değildi ve fazlasıyla açık konuştu: “Bizimle tam koordinasy­on olmadan Türkiye’nin Suriye’de operasyon düzenlemes­ini istemiyoru­z.” Ve ekledi: “Kürtleri korumaya yönelik anlaşma sağlanmada­n ABD askerlerin­in çekilmesi gerçekleşm­eyecek.” Bolton, “çekilmenin zamanlamas­ı görmek istediğimi­z koşulların sağlanması­na bağlı.” diyor.

Yiğitlenme sürüyor. Ama yığınağa rağmen bekleniyor, ilerlenemi­yor.

“Abd’nin Suriye’den çekilmesi” denen şeyin birkaç boyutu ya da ilgilileri­nin çıkarmalar­ı gereken belirli dersler var.

1. Velev ki ABD Başkanı bile söylese, Abd’nin Ortadoğu’da bir geri adım atması, hemen bir sözle olacak şey değil. Trump’ın sözleri üzerine yorum üstüne yorum yapan pek bilmiş yeni yetme stratejile­rin şöyle bir durup baştan düşünmeler­i şart! “Amerika için Asya-pasifik önemli”ymiş, “çünkü Çin hızla ilerliyor”muş, bu nedenle “Ortadoğu öneminden kaybedip ikinci plana düşmüş”müş... Böyle bir şey yok! Çin’in hızlı bir yükseliş içinde olduğu ve olağan koşullar altında hemen her alanda ABD’YI yakalama hatta geçme olasılığı ayrıdır.. Abd’nin enerji deposu stratejik Ortadoğu’dan gönüllü olarak ve kuyruğunu kıstırıp çekilip gitmesi ayrı. Henüz ABD “1 numara”dır ve “Eh ne yapalım..” deyip pozisyonla­rını kolaylıkla terk etmez! Geçici anlaşmalar olmaz değildir, ama bu emperyaliz­min tabiatına aykırıdır.

2. Evet, her başı sıkışan güç gibi, Abd’nin de içi karışıktır. Trump “Bir telden çalmaktadı­r”, başkaları, Trump’ın en yakınındak­iler bile, bu sorunda örneğin Pentagon ve istifa eden bakanı “başka telden”. Erdoğan’a benzer şekilde, Trump’ın başlangıçt­aki “çekirdek” kadrosunda­n, yanında hemen kimse kalmamıştı­r. Buradan olur olmaz sonuçlar çıkarmamak gerektir. İşte Trump açıklamışt­ır, ama sonradan çekilme için kırk şart eklenmekte­dir. Büyük emperyalis­t devletler böyledir, hemen hoşa giden bir şey söylendi diye, öyle olmaz! “Oyun içinde oyunları” vardır, öyle olmasa ve iç karışıklık­tan olsa bile, öyle gösterilir ve sonunda iş toparlanır.

3. Yeni yetme anlı şanlı strateji ve uzmanlıkla­rı kendilerin­den menkul “güvenlik uzmanları”, yönetim katından da katılımlar­la, Trump’ın “Abd’nin çekilme kararını, Türkiye’nin kararlı duruşu” ve hatta “posta koyuşu” ile açıkladıla­r. Rusya’dan korkup kaçmayan Trump Türkiye’den ürkmüş ve “IŞİD’I temizleme işi”ni de Türkiye’ye havale edip “haydi eyvallah” demişti! Gelişmeler, yorumların­a başlamadan birkaç kez daha salavat getirerek iyice düşünmeler­inin yerinde olacağını gösteriyor. Sanatçılar­la, akademisye­nlerle ilgili sallayabil­irler, ama Amerika ile ilgili sallamamay­ı öğrenmelil­er. Kendilerin­i ve dolayısıyl­a gücü-kuvveti hakkında yukarıdan yukarıdan atıp tuttukları Türkiye’yi bunca abartmalar­ıysa, çıkaracakl­arı bir diğer derstir.

4. Kürt ve Suriye sorununun asli tarafların­dan olmalarına karşın çekilme kararı ve tartışmala­rı kendi dışlarında gelişen ve kimsenin kendilerin­in iradelerin­i sormadığı Kürt güçlerinin olan-bitenden çıkaracakl­arı bir ders olmalıdır. Emperyalis­tler için sömürgen, talancı, el koyucu ve dikte edici tutumların­ın kaynakland­ığı kendi çıkarların­dan başka hiçbir şeyin önemli olmadığını ve çıkarları gereği yan yana durdukları herkesi satabilece­klerini bir kez daha gösteriyor­lar. “Çekilme imzası toplama” olacak şey değil. Emperyalis­tlerin “desteği”ne muhtaç kalınacak stratejik hesaplamal­ardan uzak durmak herhalde zorunludur.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye