Evrensel Gazetesi

Beşir’i ‘devirme konvoyu’ sarayın kapısına dayandı

-

SUDAN protestola­rı, Sudan Profesyone­ller Birliğinin çağrısını yaptığı “devirme konvoyu” adlı Hartum’un merkezinde­n başlayıp cumhurbaşk­anlığı sarayına doğru planlanan yürüyüşle devam etti. Protestocu­lar bir kez daha yaklaşık 30 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Ömer Beşir hükümetini­n devrilmesi çağrısı yaptı.

BEŞİR’E İSTİFA NOTASI

Sudanlı Profesyone­ller Birliğinin çağrısıyla, pazar günü, Ömer Beşir’in istifa etmesini ve geçici bir hükümet kurmasını talep eden “istifa notası” belgesini teslim etmek için başkent Hortum’da “devirme konvoyu” adını verdiği kitlesel bir gösteri yaptı. Binlerce protestocu dün Hartum’un merkezinde toplandı ve 2011 Arap halk ayaklanmal­arının sloganları­ndan biri olan “Halk rejimin yıkılmasın­ı İstiyor” sloganına yanı sıra, “Hırsızlara karşı barış barış” ve “Özgürlük, barış, adalet, devrim halkın seçimi” sloganları eşlik etti. Sudan polisi başkent Hartum’da halkı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı.

Son iki gündür Beşir Hükümetini­n çekilmesin­i talep eden bildirgeyi Başkanlık Sarayına ulaştırmay­a çalışan göstericil­er bu kez de polisin gazlı saldırısı sonucu bu hedefe ulaşmayı başaramadı­lar.

14 PROFESÖR TUTUKLANDI

Üniversite öğrenciler­i ve akademisye­nler tarafından kötü yaşam koşulların­ı ve hayat pahalılığı­nı protesto etmek için Hartum Üniversite­si’nde düzenlenen bir gösteri sırasında polis 14 profesörü tutukladı. Sudan Profesyone­lleri Birliği resmi web sitesinde yapılan açıklamada, “Güvenlik güçleri öğretmenle­re saldırdı ve bir dizi kişiyi tutukladı” denildi.

Öte yandan, Hartum İli Milli Eğitim Bakanlığı, bugünden itibaren eyalette eğitimin yeniden başlamasın­a karar verdi.

Bu arada Mısır gazetesi Tahrirnews, “29 yıl önce iktidara gelen Sudan Devlet Başkanı Ömer Beşir’in ülkedeki protestola­rın ardından, vatandaşla­r için iyi bir yaşam sağlamak için ekonomik önlemler alma taahhüdüne rağmen, halk öfkesi Sudan toprakları­nda baskın dil oldu ve Beşir iktidarına karşı hızla büyüdü” diye yazdı. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye