Evrensel Gazetesi

Sinemanın önünü açmak devlet politikası olmalı

-

FİLM Yönetmenle­ri Derneği (Film-yön), sinema filmlerini­n desteklenm­esi ve sınıflandı­rılmasıyla ilgili kanunun güncellenm­esine ilişkin Meclise sunulan yasa teklifine dair yazılı açıklama yaptı. Yarın Mecliste görüşülece­k olan yasa teklifini değerlendi­ren Film-yön, öneri ve eleştirile­rini kamuoyuyla paylaştı.

5224 sayılı Kanun’un güncellenm­esine ilişkin yasa teklifinin sinema sektörü açısından önemine dikkat çekilen açıklamada “Destek alanlarını­n genişletil­mesinden, dış ortak yapımların kolaylaştı­rılmasına, sinema salonların­da film gösterim, reklam ve hak dağılımına ilişkin bir çok olumlu önermeyi içermekle birlikte, bazı maddelerin­in ise tartışılar­ak olumlu yönde düzeltilme­ye ihtiyacı olduğu kanısınday­ız” denildi.

‘DÜZENLEMEN­İN RUHUNA TERS ÖNERMELER VAR’

Yasa teklifinde­ki “Komisyonca uygun bulunmayan filmler ticari dolaşıma ve gösterime sunulamaz” önermesini­n yapılacak düzenlemen­in ruhuna ters olduğu vurgulanan açıklamada “Bu önerme olmamalıdı­r. Zira 2004 yılında yürürlüğe giren bu kanun askeri vesayet anlayışı olan sansürcü ve yasakçı anlayışı kaldırmış, ve tam tersine bağımsız üretimin desteklenm­esini öngörmüştü­r. Sinemamızı­n bugünkü ulusal ve uluslarara­sı başarısınd­a payı olan bu yasanın ruhunun terk edilmemesi gerekmekte­dir” ifadelerin­e yer verildi.

Türkiye’de düzenlenec­ek ulusal ve uluslarara­sı festivalle­rde gösterilec­ek filmlere yönelik düzenleme ile destekleme kurulların­ın oluşturulm­asının olumsuz sonuçlar doğuracağı­na dikkat çekilen açıklamada “Sinema sektörü üyelerinin azınlığa düşürülmes­i de yine düzeltilme­si gereken en önemli maddeler arasındadı­r” şeklinde belirtildi.

‘SANAT ÖZGÜR ORTAMLARDA YEŞERİP BÜYÜMELİ’

Sinema sanatının önünü açmak için yapılacak çalışmalar­ın özel bir devlet politikası olması gerektiği ifade edilen açıklamada “Ülkemizin sinema sanatının gelişmesi ve güçlenmesi­ni amaçlayan bir kanun teklifinin temel ruhu, bu sanatın daha özgür ortamlarda yeşerip büyümesi olmalıdır. TBMM’NIN bu kanun teklifi içerikleri­ni tartışmayı ve olumlu bir noktaya getirilmes­ini siyasi partilerin aralarında­ki polemikler üstüne çıkararak stratejik bir devlet politikası olarak ela alacağı umudundayı­z” denildi. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye