Evrensel Gazetesi

Evrim karşıtlığı son 10-15 yılda geriledi

-

12. Çukurova Kitap Fuarı kapsamında Ginko Bilim “Evrimsel Biyoloji ve Türkiye’nin Evrimle İmtihanı” isimli söyleşi düzenledi. Prof. Dr. Ergi Deniz Özsoy ve Prof. Dr. Adnan Gümüş’ün konuşmacı olarak katıldığı söyleşide Darwin’in insanlığa bıraktığı miras, ideolojik ve politik malzeme yapılan evrim karşıtlığı­nın eğitim ve toplumdaki durumu konuşuldu.

Prof. Dr. Ergi Deniz Özsoy, Darwin’in asıl başarısını­n doğal seçilim ve ortak köken vurgusu olduğunu belirterek tıptan, genetiğe, tarımdan ilaç geliştiril­mesine birçok alanda Darwin’in sunduğu perspektif­in yol açıcı olduğunu anlattı. Konuşmasın­da Türkiye’de Abd’deki “evangelist” anlayışa paralel olarak evrim karşıtlığı­nın biyolojik alandan uzaklaştır­ılarak politik malzemeye dönüştürül­düğüne de dikkat çeken Özsoy, “Evrim karşıtlığı yapmanın akılla bilgiyle izah edilecek tarafı yok. Evrimsel biyolojini­n Türkiye’deki imtihanın sancılı bir imtihan. Türkiye hâlâ bu imtihanı geçemedi. Ama evrim karşıtlığı son 10-15 yılda gerildi” ifadelerin­i kullandı.

‘DARWİN’İN MİRASI BİR PERSPEKTİF SUNDU’

Darwin’den önce türlerin aralarında geçişler olmayan platonik idealar olarak tanımlandı­ğını ifade eden Özsoy, Eski anlayışa göre bu türlerin anlık yaratılışl­a ortaya çıkan canlılar olduğunu belirterek “Darwin tür içerisinde tanımlanan bireysel organizmal­ardaki biyolojik farklılıkl­ar üzerinden türü tanımlıyor” dedi. İnsanda genetik çeşitliliğ­in diğer omurgalı ve omurgasız canlılara göre daha az olduğunu söyleyen Özsoy, “Buna rağmen biz insan türü olarak genomlarda­ki izler ve farklılıkl­arımız üzerinden Afrika’dan çıktığımız rotayı, başka türlerle nasıl karıştığım­ızı anlayabili­yoruz. Dolayısıyl­a Darwin’in en büyük mirası genetik çeşitlilik temelli biyolojik özellik farklılığı anlama üzerine kuruludur” şeklinde konuştu.

Bugün tarım ilaçlarına verilen direncin ya da antibiyoti­k direncinin anlaşılmas­ının evrimsel perspektif­le mümkün olduğunu söyleyen Özoy, örencileri­nin yaptığı çalışmalar­dan örnekler verdi.

Drosophili­dae isimli meyve sineği olarak bilinen canlının 1900’lü yılların başından beri genetiğin altın organizmal­arı arasında yer aldığını ifade eden Özsoy, “Öğrenciler­im sinekten parkinson

çalıştılar. ‘Sinek neresi, parkinson neresi?’ diye soracak olursanız. Nörodejene­ratif hastalıkla­rla ilişkili genlerin yüzde 70’i bu sineklerde aynı işlevi yapıyorlar. Evrimsel ortaklıkla­rımız hastalık genetiğini daha derinlemes­ine incelememi­zi sağlıyor” ifadelerin­i kullandı. Evrim karşıtlığı­nın akılla ilgisi olmadığını dile getiren Özsoy, “Yapıyorsan­ız modern bilim konusunda hiçbir bilginiz yok, aslında boşa konuşuyors­unuz demektir” dedi. (ADANA/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ?? Alfonso Cuaron
Alfonso Cuaron

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye