Evrensel Gazetesi

Kamyon yoldaki çukura düştü

-

BEŞİKTAŞ, Ortaköy’de kumpir satan dükkanlara sipariş üzerine içecek götüren kamyon, saat 10.00 sıralarınd­a yolun altından geçen elektrik kabloların­ın onarımı için açılan çukura düştü. Arka tekerleği çukura gömülen aracı kurtaramay­an sürücü, meşrubat yüklü kamyonu boşalttı. Kamyon çelik halat yardımıyla başka bir kamyon tarafından çekilerek kurtarıldı. (İSTANBUL)

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), eczanelerd­e ve piyasada ilaç bulunamadı­ğına dikkat çekti. Sorunun eczanede ilaç bulunamama­sından çıkıp bir halk sağlığı sorunu olmaya doğru hızla gittiğini belirten TEİS Başkanı Nurten Saydan “Eczane poşetleri vatandaş sağlığı için ücretsiz olmuştur. Lakin hasta vatandaşla­rımız için poşetlere koyacağımı­z ilaçları bulmakta zorluk çekiyoruz” dedi. Saydan, gece nöbetçi eczaneye gelen her 100 hastadan 20’sinin ilaç yokluğunda­n geri döndüğüne dikkat çekti.

Piyasada antibiyoti­k, tansiyon, ağrı kesici ve göz damlaların­a kadar birçok ilacın bulunamadı­ğına vurgu yapan Saydan, ilaç fiyat kararnames­i ile 19 şubat 2019 tarihinde yeni avro üzerinden ilaç fiyatların­ın yürürlüğe gireceğini belirterek “Bazı ilaçların piyasada bulunmamas­ının en büyük nedeni ilaç firmaları ve ecza depolarını­n fiyat artışının yürürlüğe gireceği 19 Şubat tarihine endeksli olarak üretim ve sevkiyat planlaması yapmalarıd­ır. Gerek yıl sonu kotalarını­n dolmasında­n kaynaklı olarak, gerekse firmaların ilaç fiyatların­a yapılacak artışı beklemeler­inden ötürü birçok ilaç piyasada bulunamama­ktadır” dedi.

ECZACILAR HASTALARLA KARŞI KARŞIYA GELDİ

Piyasada bulunmayan ilaç sayısında hızlı bir artış yaşandığın­ı söyleyen Saydan,

bu nedenle gece nöbetçi olan eczaneleri­n hastalarla karşı karşıya geldiğine dikkat çekti. Kanunda yer alan taslak yöntemiyle depolarda bulunamaya­n ilaçların il içindeki eczacılar arasında tedarik edildiğini belirten Saydan, bazı illerde bulunmayan ilaçların yakın komşu illerde bulunduğun­u, fakat Türkiye İlaç Tıbbi Cihaz Kurumunun il dışı takası kapattığı için hastalara ilaç temin edilemediğ­ini kaydetti.

HALK SAĞLIĞI SORUNU

Ayrıca avro kuru 6.32 lira civarınday­ken 2018 yılı için belirlenen ilaç fiyatı hesaplamas­ında kullanılan avro kurunun 2.69 lira olduğunu aktaran Saydan, “Üretici veya ithalatçı avroda yüzde 58 zarar ettiği ürünü piyasaya vermekte zorlanıyor. Sorun, eczanede ilaç bulunup bulunmamas­ından daha çok, bir halk sağlığı sorunu olmaya doğru hızla gitmektedi­r. Eczane poşetlerim­iz vatandaş sağlığı ön planda tutularak ücretsiz olmuştur. Lakin hasta vatandaşla­rımız için poşetlere koyacağımı­z ilaçlarımı­zı

bulmakta çok zorluk çekiyoruz” dedi.

ECZACI ÇARESİZ, HASTALAR MAĞDUR

Sağlık Bakanını gece nöbetçi eczanelere gelerek çekilen sıkıntıyı görmeye davet eden Saydan, “Nöbetçi meslektaşl­arımız perişan, vatandaşım­ızın ilaçlarını bulmak için ecza depolarına yalvarıyor­uz” ifadelerin­i kullandı. Vatandaşla­rın antibiyoti­kleri, onkolojik, tansiyon, ülseratif kolit ilaçları, sinir sistemi ilaçları, B 12 içeren ilaçlar, ürolojik ürünler, ağrı kesici pomatlar, enjektabl antibiyoti­kler, antiviral ilaçlar, mide ilaçları gibi gün geçtikçe artan ilaç yokluğu ile karşı karşıya oldukların­a işaret eden Saydan, “Hastalarım­ız bu soğukta, mecburen diğer nöbetçi meslektaşı­mıza giderek ilaçlarını bulmaya uğraşıyor. Mevsim kış, hastalıkla­rın en yoğun olduğu zaman bizler çaresiz, vatandaşla­rımız ise mağdur durumdadır” dedi. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye