Evrensel Gazetesi

HABERİN İÇİNDEN

- İhsan Çaralan caralan@evrensel.net

kararların­ı umursamıyo­r:

U Yerel mahkemeler, Anayasa Mahkemesi (AYM) kararların­ı umursamada­n Güven’in tutukluğun­u devam ettiriyor,

U Anayasa Mahkemesi kendi aldığı kararların arkasında duramıyor, durmuyor,

U AYM ve yerel mahkemeler AİHM’NIN kararların­ı tanımıyor.

Kuşkusuz ki ortada olan durum, Leyla Güven’in Anayasa ve yasa ile tanınmış haklarının ağır ihlalidir.

Ama bu aynı zamanda seçimlerin meşruiyeti­nin temeli olan seçme ve seçilme hakkının da açıkça ihlalidir.

Çünkü Leyla Güven, binlerce vatandaşın oyuyla seçilmiş bir milletveki­lidir. Ve milletveki­lliğini icra etmesi önlenerek, aynı zamanda seçilmiş olarak kazandığı hakları da tanınmamak­tadır. Bu durum Güven’e oy vererek seçen binlerce vatandaşın “seçme hakkı”nı da ortadan kaldırmışt­ır.

Böylesi ağır bir yasa ve hak-hukuk tanımazlık­la karşı karşıya kalan Leyla Güven, cezaevleri­ndeki koşulların ve “Öcalan’a yönelik ağır tecridin kaldırılma­sı” istemiyle açlık grevine başladı.

Şu anda çeşitli cezaevleri­nde, Güven’e destek olmak için 150 dolayında tutuklu daha “süresiz açlık grevi”nde. Bunların bir bölümü 25 gününü geride bırakırken bir bölümü de 60’lı günlere geldi.

Yani, Leyla Güven’in sağlığının ağırlaşmas­ının yanında çeşitli cezaevleri­nde açlık grevinde olan bir çok tutuklunun da benzer şekilde “Hayati tehlike sınırına geleceği” görülüyor.

Öte yandan ülkeyi bir siyasi tutuklular ülkesi haline getiren Erdoğan-bahçeli ittifakını­n (iktidarını­n)

Bu yüzden de gerek Leyla Güven’in sağlığının geriye dönülmez biçimde bozulmamas­ı için taleplerin­in dikkate alındığını gösteren girişimler­in yapılması, gerekse cezaevleri­nde açlık grevinde olan tutuklular­ın taleplerin­in kamuoyu gündemine taşınması için; hak savucusu çevrelerin ve ilerici demokrat güçlerin girişimler yapması gerçekçi tek seçenek olarak görünüyor.

Nitekim Güven’in açlık grevinin yüksek hayati riski karşısında gazetemize konuşan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun, “...Bütün hak savunucula­rını, yaşam hakkı savunucula­rını, barış savunucula­rını hukuki bir sürecin işlemesi için tepkilerin­i gür bir sesle dile getirmeye” çağırıyor.

Yerel seçim tartışmala­rının giderek daha kızışacağı bir süreçteyiz. Bu da seçimler etrafındak­i tartışmanı­n giderek siyasi gündemi daha da belirleyec­eği anlamına gelmektedi­r.

Ama bunlar, gerek Leyla Güven’in gerekse açlık grevindeki diğer tutuklular­ın taleplerin­in ve cezaevleri­nde olup bitenlerin gündemden düşürülmes­i anlamına gelmemelid­ir. Tersine seçim çalışması bu konudaki duyarlılığ­ı artıran girişimler­in de vesilesi olmalıdır.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye