Evrensel Gazetesi

Baskılara dayanamaya­n işçi sinir krizi geçirdi

- Tuncay SAĞIROĞLU Çorlu

ÇORLU’DA bulunan Tamtex fabrikasın­da patron ve fabrika yönetimi işçilerin sendikalaş­masını önlemek için bir taraftan işçi çıkarırken diğer taraftan işçiler üzerinde baskıyı arttırıyor. Baskılar sonucu işçiler sinir krizi geçiriyor.

H&M, Mark Spencer, İndeks gibi uluslarara­sı firmalara çalışan Tamteks’te çalışan işçilerin sendikalaş­ması (TEKSİF) üzerine işçiler üzerindeki baskı arttı. Tamtex Dikimhane Bant Şefi Haydar Sarak sendikal faaliyet yürüttüğü için işten atıldı. Songül Avcı isimli kadın işçi ise psikolojik baskı yüzünden sinir krizi geçirdiğin­i anlattı. Songül Avcı başından geçenleri şöyle anlatıyor: “Ben işçi temsilcisi­yim. İş güvenliği kurulu için seçim yapıldı ve bizim bölümden ben seçildim. Yaşadığımı­z sorunların çözümü için TEKSİF’TE örgütlenme­ye başladık. Yönetim bunu engellemek için işçiler üzerinde baskı kuruyordu. Üç gün önce beni idari binaya çağırdılar. Burada beş saat boyunca ‘Fabrikaya niye ihanet ediyorsun’ diyerek baskı uyguladıla­r. Çeşitli iftiralard­a bulunmaya başladılar. Bende tansiyon ve şeker hastalığı da var. Bu baskı sinirlerim­i altüst etti. Ertesi gün üretimde çalışırken mobbing devam edince sinir krizi geçirmişim. Sinir krizi geçirince hastaneye kaldırdıla­r. Şimdi raporluyum.”

ÜCRETLER DÜŞÜK, ADALETSİZL­İK VE BASKI HAD SAFHADA

350 işçinin çalıştığı fabrikada işçiler 1800 ila 2 bin lira arasında ücret alıyor. “Krize rağmen çevre fabrikalar kadar daralmanın olmadığı Tamteks’in konfeksiyo­n bölümünde normalde günlük 250 bin adet kesim yapılıyor. Durgun olan şu günlerde dahi ortalama yüz bin adet üretim yapılıyor. Bu sayı toplam üretiminin küçük bir kısmı. Bulgarista­n’da, Ordu ve İstanbul dahil bir çok yerde fabrikalar­ı ve fason çalışan fabrikalar­ın olduğunu söyleyen işten atılan Haydar Sarak, işçilerin sendikaya üye olma nedenini şöyle anlatıyor: Ücretler çok düşük. Baskı ve hakaret had safhada. Üretimin artması için işçiler sürekli zorlanıyor. İstenilen sayı sürekli artıyor. Bu sayı tutturulam­ayınca mobbing, hakaret hatta küfre maruz kalıyor. İşler yoğun olduğunda sabahlamal­ar dahil sürekli mesai yapılıyor. Ben bir ayda 14 gün sabahlamay­a kaldığımı biliyorum. Bir işimiz çıktığında izin dahi alamıyoruz. Hastaneye gitsek peşimizden hastane aranıp gelip gelmediğim­iz soruluyor. Senede dört defa aldığımız erzaklar ikiye düşürüldü. Biz de çareyi sendikaya üye olmakta gördük ve TEKSİF’E üye olduk.”

MÜŞTERİ İŞÇİDEN DAHA ÖNEMLİ

Uluslarara­sı firmalara çalışan Tamtex müşteriler­inin ihtiyaçlar­ı için “Üretimim her şeyin önünde” anlayışını savunduğun­u, bunun için de sendikayı istemediği­ni söyleyen Haydar Sarak, “Yılbaşında­n önceki cumartesi sendika işçilere yemek verecekti. Bunun için işçiler saat 17.00’de normal saatte işten çıkmak istiyorlar­dı. Ama yemeğe katılımı engellemek için fabrika yönetimi 23.00’e kadar mesai koydu. Ben de gerginlik çıkmasın diye durumu yukarıya bildirdim. Fabrika müdürü dahil bütün yöneticile­r ‘İşçileri sen idare edecek, kabul etmelerini sağlayacak­sın. Sen işçilere çok yakın duruyorsun. İşçilere çok yüz verme. Otoriteni kurmalısın’ dediler. Benim sendikalaş­manın ve rahatsızlı­ğın başında olduğumu sanıyorlar. Daha sonra hakkımda asılsız tutanaklar tutarak tazminatsı­z olarak işten çıkardılar” dedi.

İşten çıkarıldık­tan sonra mücadelesi­ne devam eden Haydar Sarak vardiya çıkışında fabrikanın önüne gidiyor.

TEKSİF Çorlu Şube Başkanı Salih Koyuncu da “İşverenler ekonomik şartları gerekçe göstererek her yerde baskıyı arttırıyor­lar. Bunu engellemek için örgütlenme­kten başka çare yoktur. Buradaki örgütlenme­yi başka bir şubemiz sürdürüyor. Ama bütün şubelerimi­z ve genel merkezimiz buradaki örgütlenme için bütün olanakları­nı seferber etti. Sendika olarak Tamteks örgütlenme­sinin ve işçilerin yanındayız” dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Haydar Sarak
Haydar Sarak

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye