Evrensel Gazetesi

Yoksulluk, cezasızlık ve sınırsızlı­k şiddeti sıradanlaş­tırıyor

-

olursak, ciddi bir sınır sorunuyla karşılaşıy­oruz. Yani hiçbir şekilde sınır tanımadan her şeyi kendinde hak gören bireyler görüyoruz toplumda. Gündelik yaşamda, sokakta her şeyi kendine hak gören ve kadına, hayvana, öteki olan her şeye karşı kendinin üstün olduğunu düşünüp, ona zarar vermeyi hak gören bireylerle karşı karşıyayız.

Akademisye­n Ceren Damar cinayeti, sınırsızlı­k, kutuplaştı­rıcı, hedef gösterici dil, şiddeti hak görme, hızlı sosyal, kültürel değişim gibi faktörler açısından epeyce bir done sunuyor, ne dersiniz?

Evet, şu günlerde izlediğimi­z kültürel hegemonya tartışması­nda olduğu gibi yeni değerleri yerleştire­ceğim derken toplumu ciddi bir kutuplaşma­ya sürüklemek söz konusu. Etik anlayışta, sosyal normlarda, ahlakta bozulma, hemen her kesime kullanılan nefret dili... İktidarın bu dilinin ülkede yaşayan herkesin yaşam koşulların­ı kötüleştir­me potansiyel­i var. Yani “yeni Türkiye’yi inşa edeceğiz” derken, eğitimin niteliğini­n bu kadar azaltılmas­ı, cahilliğin prim yapması, şiddetin nedenlerin­den bir tanesi.

Otoriter rejimlerin baskıcı yöntemleri sosyal kontrol için kullandıkl­arını biliyoruz. Sosyal kontrol söz konusu olduğunda da bütün toplum bundan etkileniyo­r. Yani iktidarın söylemini onaylayan bundan azade kalmıyor.

‘Yeni Türkiye’nin kurulmasın­da onunla birlikte akmayan her türlü figür tehdit olarak görülüyor ve yok edilmeye çalışıyor. Son örnek Deniz Çakır, sonrasında Rutkay Aziz hedef gösterilen­ler arasına dahil edildi. Burada sadece kişinin kimliği değil, onun ait olduğu, o figürle özdeşimi olan herkes hedef alınıyor.

Söyleşinin tamamını evrensel.net’ten okuyabilir­siniz

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye