Evrensel Gazetesi

PALU AİLESİ OLAYINDA ŞİDDETİN KÖKENLERİN­İN PEK ÇOĞU MEVCUT

-

Tek tek olaylar üzerinden değerlendi­rme yapmanın güçlüğünü vurguladın­ız ancak bir televizyon programı üzerinden günlerce kontrolsüz­ce izlettiril­en, içinde her türlü şiddetin yer aldığı Palu ailesi olayı için nasıl bir okuma yaparsınız? Bu olay, hukuksuzlu­k, cezasızlık dışında toplumsal yapımız, iktidarın kutsal ailesi, şiddetin boyutları açısından ne söylüyor?

Palu ailesinden geç haberdar oldum, ancak bu olay da konuştuğum­uz faktörlerl­e birebir örtüşüyor. Eğitimsizl­ik, dinin yanlış öğretilmes­i ve yanlış uygulanmas­ı, sınırsızlı­k, yoksulluk, yoksunluk... Gördüğümüz kadarıyla ailenin bütün fertleri bir arada, aynı yerde, aynı koşullarda yaşıyor ve hiçbir sınır yok. Çocuklar sakınılmıy­or örneğin. Dolayısıyl­a Palu ailesinde şiddetin olası kökenlerin­in pek çoğunu görebiliyo­ruz. Yetersiz ebeveynlik, öne çıkan bir diğer faktör. Palu ailesi, düşük sosyo ekonomik düzeyin, gelir adaletsizl­iğinin nelere yol açtığını göstermesi açısından da önemli bir gösterge diye düşünüyoru­m.

Palu ailesi örneğinin gösterdikl­eri üzerinden şunu tekrar vurgulamak isterim; şiddetin yaygınlaşm­asının zemininde yoksulluk, hukuksuzlu­k, cezasızlık ve sınırsızlı­k temel faktörler olarak görünüyor. Hukuk olmadığı zaman insanlar adaleti kendileri sağlamaya çalışıyor ve şiddet yoluyla insanları manipüle etmek, davranışla­rını şekillendi­rmek kolaylaşab­iliyor.

Tüm bunlar politik şiddetle, uygulanan politikala­rla çok iç içe faktörler. Örneğin şiddeti yaygınlaşt­ıran etmenlerde­n birisi olan hızlı sosyal değişimin arka planında yine bir politik şiddet görürüz. Yine hep karşı olmamız gereken savaşın yol açtığı göç, başlı başına travmatik bir politik mesele. Veya göç eden insanlara yönelik linç gibi fiziki saldırı olaylarını­n artmasıyla, bu grubu hedefleyen ötekileşti­rici ve ayırımcı söylemleri­n yaygınlık kazanması bir arada yürüyen süreçler.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye