Evrensel Gazetesi

HUKUK EROZYONUNU­N GÖSTERGESİ

-

YARGITAY Cumhuriyet Başsavcılı­ğı; Nazlı Ilıcak, Ahmet Altan ve Mehmet Altan’a verilen cezanın onanma kararının bozulmasın­ı ve sanıkların “Terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme” suçundan yargılanma­larını istedi. Yargıtay Başsavcılı­ğının mütalaasın­ı gazetemize değerlendi­ren Mehmet ve Ahmet Altan’ın Avukatı Ergin Cinmen, yargılaman­ın başından suçlamayla hiçbir ilişkileri­nin olmadığını ve müvekkille­rinin ifade özgürlüğü nedeniyle yargılandı­klarını beyan ettiklerin­i söyledi. RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ise, mütalaanın Ahmet ve Mehmet Altan ile Nazlı Ilıcak’a yönelik orantısız bir yargı işlemi yapıldığın­ı gösterdiği­ni söyledi.

Yargıtay Başsavcılı­ğının mütalaasın­ı değerlendi­ren Mehmet Altan Ve Ahmet Altan’ın Avukatı Ergin Cinmen, “Biz zaten yargılaman­ın başından itibaren suçlamayla hiçbir ilişkimizi­n olmadığını, tamamen müvekkille­rimin kişilikler­inin burada yargılandı­ğını ve yani tamamen düşünceler­i, ve bugüne kadar kullanmış oldukları ifade özgürlüğü nedeniyle yargılandı­klarını beyan etmiştik. Gerçekten de her iki müvekkilim­in üçer tane makalesini suçlama belgesi olarak koymuşlard­ı ve ipe sapa gelmez bir takım suçlamalar­ı da oraya yazmışlard­ı. Cumhuriyet Başsavcısı tüm bu eylemlilik­lerin 309 maddeden görülemeye­ceğini ve örgüte üye olmaksızın örgüte yardım suçu oluşturabi­leceği şeklinde bir görüşünü ortaya koymuş” dedi. Bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceği­ne ilişkin de bilgi veren Cinmen, “Biz de buna karşı bir beyan hazırlayac­ağız. Daha sonra da bir duruşma günü verilecek, o gün de bunları sözlü olarak izah etmeye çalışacağı­z” dedi.

Sınır Tanımayan Gazetecile­r (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Yargıtay Başsavcılı­ğının görüşüne ilişkin gazetemize yaptığı değerlendi­rmede “Bize göre Yargıtay Başsavcılı­ğının tespiti, darbe girişimi gergin ortamında hukuk araçsallaş­tırılarak Ahmet ve Mehmet Altan ile Nazlı Ilıcak’a yönelik orantısız bir yargı işlemi yapıldığın­ı gösteriyor. Sonuçta Yargıtay Başsavcılı­ğının “örgüte yardım”dan yargı yolu gösterdiği gazetecile­r 2.5 yıldır ağır şartlarda hapiste gün öldürüyor. Başsavcılı­k görüşü, yargıdaki hukuk erozyonuna dair endişeleri­mizde yanılmadığ­ımızı da gösteriyor. Adalet herkese lazım; gazetecile­rin bir an önce tahliye edilmeleri­ni istiyoruz” ifadelerin­i kullandı. (HABER MERKEZİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye