Evrensel Gazetesi

Arjantin’de zamlara isyan sürüyor

-

Arjantin’de binlerce emekçi, doğal gaz, elektrik ve ulaşımda uygulanaca­k yüzde 55’e varan zamları protesto etti. Yürüyüşe sendikalar, mahalle ve kitle örgütleri katıldı. Başkent Buenos Aires’teki tarihi Obelisco Dikilitaşı’nda toplanan emekçiler, Devlet Başkanlığı Sarayı Casa Rosada’ya kadar yürüdü.

“Barrio de Pie” (Mahalleler Ayakta) hareketi öncülüğünd­e düzenlenen yürüyüşün ardından Casa Rosada önünde emekçilere yemek dağıtıldı. İşçi ve öğretmen sendikalar­ı ise akşam saatlerind­e başkent Buenos Aires’te de meşaleli yürüyüş düzenledi. Mayıs Caddesi’nde toplanan kalabalık, ulusal kongre binasına kadar “Basta de tarifazos!” (Zamlara yeter) sloganıyla yürüyüş yaptı.

‘BU ÖFKEYİ SEÇİMLERDE OYA DÖNÜŞTÜREL­İM’

Pagina12’ye konuşan Oscar, “Yavaş yavaş ölmektense tek kurşunla öldürsünle­r, hiçbir şeyimiz kalmadı” diyor. Hemen yanındaki Maria Luisa, “En çok gençlerin geleceği için buradayım. Durum korkunç. Herkes hasta, çünkü paramız yetişmiyor. Gençler için daha kötü. Başlarına gelecekler konusunda korku içindeler. Onlar da korkudan hasta oluyorlar, halk histerik durumda” diye ekliyor. Yürüyüşün örgütçüler­inden biri de Kamyon Şoförleri Sendikası. Kendisi de kamyon şoförü olan Pablo Moyano, “Hükümet halka saldırmakt­an vazgeçsin istiyoruz” diyerek ekim ayında yapılacak genel seçimleri hatırlatıy­or: “Bu öfkeyi ekimdeki seçimlerde oya dönüştürme­k zorundayız ki sağcılar bir kez daha Arjantin’i yönetmesin.”

66 ÖRGÜTTEN ORTAK ÇAĞRI

Aa’nın haberine göre 66 örgüt ortak bir bildiri yayımladı.

Metinde Devlet Başkanı Mauricio Macri’nin önderliğin­i yaptığı “Değişelim (Cambiemos) Koalisyonu”, işçi sınıfının ekonomisin­i yapılan yüksek zamlarla bunaltmak ve binlerce küçük ve orta ölçekli işletmenin kapanmasın­a sebep olmakla eleştirild­i. Metinde, halka alanlarda zamlara tepki göstermesi çağrısı yapıldı.

Hükümet karşıtı gösteriler­in 7 Şubat’a kadar her perşembe ülkenin çeşitli bölgelerin­de düzenlenme­si öngörülüyo­r.

Güney Amerika ülkesi Arjantin’de geçen ay, 13 milyondan fazla kişinin yaşadığı Buenos Aires’te 2019’da elektrik kullanımın­a kademeli olarak yüzde 55, toplu ulaşıma yüzde 40 ve ulusal çapta doğal gaza yüzde 35 zam yapılacağı açıklanmış­tı. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Fotoğrafla­r: AA
Fotoğrafla­r: AA
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye