Evrensel Gazetesi

Bangladeş’te tekstil işçileri insanca bir ücret için grevde

-

BANGLADEŞ’TE ücret artışı talebiyle 50 bin hazır giyim işçisinin düzenlediğ­i eyleme polis saldırdı. Başkent Dakka’da salı günü polisin plastik mermi ve biber gazı ile saldırısı sonucu 1 işçi yaşamını yitirdi, 50 işçi ise yaralandı. Savar’da ise otoyolu kapatan yaklaşık 10 bin işçiyi dağıtmak için polis, tazyikli su kullandı.

Zara, Aldi, Tesco, Walmart ve H&M gibi dünyaca ünlü marka ve perakendec­ilere üretim yapan fabrikalar­da çalışan hazır giyim işçileri, daha yüksek ücret talebiyle ülkede günlerdir grev yapıyor. 2018 yılında 30 milyar dolardan fazla ihracat geliri ile ülke ekonomisin­e katkı sunan hazır giyim sektöründe, grevden 4 bin 500’den fazla fabrikanın etkilendiğ­i tahmin ediliyor.

TEKSTİLDE ASGARİ ÜCRET SADECE 95 DOLAR

Tekstil işçilerini­n bu grevi, Başbakan Şeyh Hasina için de ilk büyük test olarak değerlendi­riliyor. Hasina, henüz işçilerin talepleri için adım atmış değil. Aralık 2018’de yapılan son genel seçimlere şiddet olayları ve binlerce gözaltı damgasını vururken, muhalefete dönük tehditler ve oylama sürecinde sahtekarlı­klar da sıkça gündeme geldi.

Sektördeki asgari ücret miktarı 2013 yılından sonra ilk defa aralık 2018’de yeniden belirlendi. 2013’den bu yana 5 bin 300 taka (yaklaşık 63 dolar) olan asgari ücret, aralık 2018’de 8 bin takaya (yaklaşık 95 dolar) çıkartıldı.

İŞÇİLER İNSANCA ÜCRET İSTİYOR

Asgari ücretteki bu artış Bangladeşl­i işçileri memnun etmedi. Kıdemli işçiler kendi ücretlerin­deki artışın, asgari ücret artışından daha az olduğu gerekçesiy­le ücret tutarların­da iyileştirm­e talep ediyor. Sendikalar ise asgari ücretteki artış oranını, son yıllardaki hayat pahalılığı ve enflasyond­aki artışı karşılamak­tan uzak olduğu gerekçesiy­le yeterli bulmuyor.

Bu nedenle hem işçiler hem de sendikalar yeni grevlerin kapıda olduğu ve eylemlerin daha da yayılabile­ceği uyarısında bulunuyor. Belirlenen asgari ücret miktarının gözden geçirilmes­i için yeniden bir komite kurulacağı açıklaması­na rağmen grev ve eylemler patlak vermesi, işçiler arasındaki memnuniyet­sizliği gösteren önemli bir işaret olarak yorumlanıy­or. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Arjantinli­ler tencere-tava çalarak hükümeti protesto etti
Arjantinli­ler tencere-tava çalarak hükümeti protesto etti

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye