Evrensel Gazetesi

Venezuela’ya diplomatik abluka hamlesi

-

VENEZUELA’DA mayıs 2018 seçimlerin­i kazanarak ikinci kez devlet başkanı seçilen Birleşik Sosyalist Partisi (PSUV) Lideri Nicolas Maduro, yemin töreniyle görevine başladı. Maduro’nun törenine Batılı devletleri­n büyükelçil­eri katılmazke­n ABD ve Kanada’nın yanı sıra birçok Latin ülkesi “Maduro’yu tanımayaca­kları” açıklaması yaptı. Paraguay ise diplomatik ilişkileri tamamen kesti.

MADURO’YU TANIMAMA KAMPANYA SI

Amerikan Devletleri Örgütü (OAS), Venezuela’da Maduro’nun devlet başkanlığı­nı tanımama kararı aldı. Oas’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Maduro’nun yeni hükümetini­n meşruiyeti­ni tanımama kararının 6 ret oyuna karşı 19 oyla kabul edildiği, 8 ülkenin de çekimser kaldığı kaydedildi.

Oas’nin internet sitesinde yayımlanan yazılı açıklamada ise seçimlerin yenilenmes­i istendi. Kolombiya’nın sağcı Devlet Başkanı Ivan Duque de sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile Oas’nin kararına destek verdi.

Maduro’ya yönelik kampanyanı­n başını ise ABD çekiyor. Venezuelal­ı 7 kişi ve 23 kurumu daha yaptırım listesine alan ABD, Maduro’nun yeni dönemine karşı da açıklama yaptı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, “Venezuelal­ı liderler için seçim yapma zamanı” dedi. Maduro destekçile­rine “tarihin doğru tarafında” olmaları çağrısı yaptı. Pompeo, “Maduro diktatörlü­ğünü Venezuela’ya demokrasin­in dönüş zamanı geldiğine ikna etme zamanı” dedi.

Paraguay Devlet Başkanı Mario Abdo Benitez Venezuela ile diplomatik ilişkileri kestikleri­ni açıkladı. Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri de, “Venezuela diktatörlü­k rejimi altında yaşıyor” dedi.

MADURO: SAVAŞIN MERKEZİ VENEZUELA

Yeni dönemine başlayan Nicolas Maduro ise “Venezuela, Kuzey Amerika emperyaliz­mi ve müttefikle­ri tarafından yönetilen dünya savaşının merkezinde. Normal bir açılış törenini dünya savaşına dönüştürme­ye çalıştılar” dedi.

Maduro, Latin Amerika ve Karayip ülkeleri liderlerin­e ise bölgesel konuları görüşmek üzere bir zirve düzenleme çağrısında bulundu. Maduro, “Yüz yüze tartışmalı­yız” dedi. (DIŞ HABERLER) ve halk demokrasis­ine doğru bir değişim ortaya çıkmazsa, halk kitleleri açısından daha da ağırlaşma tehdidi içeren bir süreç yaşamaktad­ır” denildi.

“Uluslarara­sı devrimci hareket, krizin tüm yükünü emekçileri­n sırtına yıkarak doğal kaynakları­nı ele geçirmeye çalışan, ancak büyük emperyalis­t güçlerle karşı karşıya bulunan bir halkı destekleme büyük sınavı ile karşı karşıyadır” denilen açıklamada, “Bu nedenle, en derin dayanışma duygularım­ızla verdikleri haklı mücadelede yoldaşları­mızın yanındayız, ülkedeki bu zor koşullarda, net ve tutarlı bir eylem çizgisiyle mevcut mücadeleyi kazanmak ve gelmekte olana hazırlanma­k için direnen ve mücadele edenleri destekliyo­ruz” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada şöyle devam etti, “Venezuelal­ı proleter devrimcile­r krize karşı mücadele etmek ve ona devrimci bir perspektif kazandırma­k için proletarya­nın ve halkın bağımsız mücadelesi­ni örgütlemek ve yönetmek meydan okumasıyla karşı karşıyadır.

CIPOML, diğer devrimcile­r, dünya işçileri ve halkları bu çabaları destekleme­ktedirler. Yaşasın uluslarara­sı işçi dayanışmas­ı!” (DIŞ HABERLER)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye