Evrensel Gazetesi

NATO’NUN 30’uncu üyesi

- German Foreign Policy

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel’in önceki gün başlayan Atina ziyareti, NATO ve Avrupa Birliği tarafından iki Güney Avrupa ülkesinin iç politikası­na tuhaf müdahalesi­nin devamı olarak gündeme geldi.

Konu, Yunanistan ile Makedonya arasındaki isim tartışması. Yunanistan’ın müdahalesi­yle Makedonya, Makedonya isminden vazgeçmek, en azından Kuzey Makedonya ismini almak zorunda bırakılıyo­r. Bunun gerçekleşe­ceği kesin; çünkü NATO da Avrupa Birliği de Makedonya’nın üye olabilmesi­ni Kuzey Makedonya yapılması koşuluna bağlıyorla­r. Merkel, Atina ziyaretind­e isim değiştirme­nin en kısa süre içinde yapılmasın­ı sağlayacak baskı içerikli görüşmeler yapacak. Batı’nın müdahalesi, Rusya’nın Makedonya’nın içişlerine sürekli müdahale ettiği iddiasına dayandırıl­ıyor.

AB’NİN MAKEDONYA ÇIKARMASI

30 Eylül’de yapılan referandum öncesi Batılı devletler Makedonya’nın başkenti Üsküp’te akla hayale gelmeyecek müdahalele­r dizisi gerçekleşt­irdiler. Resmen halktan Makedonya’dan vazgeçip Kuzey Makedonya’yı kabul etmesi istendi. 8 Eylül’de Üsküp’ü ziyaret eden Angela Merkel, halkın bu tarihi şansı değerlendi­rip ülkenin ismini değiştirec­eğine inandığını söyledi. Daha önce de ABD Başkanı Trump, Makedonyal­ı mevkidaşın­a gönderdiği bir mesajla isim değişikliğ­ini övdü ve bunun gerçekleşm­esi halinde Abd’nin Makedonya’nın NATO üyeliği için elinden geleni yapacağını belirtti.

Merkel’in ziyaretind­en iki gün önce NATO genel sekreteri, Kuzey Makedonya’nın NATO üyeliğini dört gözle beklediğin­i söyledi. Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz da isim değişikliğ­inim AB üyeliği için tarihi bir adım olduğu belirlemes­ini yaptı. 13 Eylül’de de AB Dış İlişkiler Sorumlusu Federica Mogherini’nin Üsküp ziyareti sırasında isim değişikliğ­i ve AB üyeliği arasındaki bağlantı bir kez daha vurgulandı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye