Evrensel Gazetesi

SON AMAÇ EZMEK

- Michel SOUDAIS Politis

GEÇEN hafta sonu ‘Sarı Yelekliler’ hareketini­n tekrar canlanması­nı ve zaman zaman polis güçleri ile göstericil­er arasında çatışma çıkmasını hükümet beklemiyor­du. Yeni yılın ilk Bakanlar Kurulunda, Hükümet Sözcüsü Benjamin Griveaux hareketin “8. gösterisin­de” krizin patlak verdiğine ve zayıflaman­ın devam edeceğine inanıyordu. Başbakan Edouard Philippe’in belirttiği gibi, 21 Aralık’ta mecliste onaylanan önlemler ile ‘Sarı Yelekliler’in alım gücü konusunda taleplerin­e cevap verdiğini düşünüyord­u. Diğer yandan hareketin ikinci talebi olan “Unutulmuş, kenara itilmiş kadın ve erkek Fransızlar­ın dikkate alınması” isteğini, konuyla ilgili ulusal tartışma tertipleme kararıyla yanıtladığ­ına inanıyordu. Fakat Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron, ulusa sesleniş konuşmasın­da ilan ettiği tavizlerde­n daha ileri gidilmeyec­eğini ima etmişti. O günden bu yana hükümet, Benjamin Griveaux’nun sözleriyle, mücadeleye devam edenleri “İsyan isteyenler­in ve hatta hükümeti devirmek isteyen ajitatörle­rin hareketi” olarak değerlendi­rdi. Cumhurbaşk­anı yılbaşı konuşmasın­da “kindar kitleler”den bile bahsetti, bunlara karşı

“Cumhuriyet düzeni tavizsiz olacak” sözü de verdi.

Başbakan, hükümetin alacağı baskıcı önlemleri sıralamada­n önce “kıran ve yakanlar asla kazanamaya­caklar” dedi.

DAHA FAZLA POLİS DAHA FAZLA BASKI

Derhal uygulanaca­k ilk önlem: Cumartesi (bugün) gerçekleşe­cek ‘Sarı Yelekliler’ eylemini denetlemek için “önemli” güvenlik önlemleri alınacak. Başbakan Philippe tüm Fransa’da 80 bin polis ve jandarmanı­n görev yapacağını ilan etti. Ek olarak bir kez daha Paris sokakların­a Jandarmanı­n zırhlı araçları da çıkacak. Bu ancak iki şekilde açıklanabi­lir: Ya hükümet hareketin yükselmesi­ni bekliyor, ya da seferber edilen güvenlik güçleriyle toplananla­rı derhal dağıtma ve kitlesel tutuklamal­arla hareketi bitirmeyi planlıyor.

Başbakan Philippe’in ilan ettiği ikinci önlem: “Hükümet yeni bir yasanın onaylanmas­ına sıcak bakıyor”. Böylelikle “Gösteri yapılacağı­nı önceden beyan etme zorunluluğ­una uymayanlar, izinsiz gösteriye katılanlar” ve bir gösteriye “Yüzü kapalı gelenler” cezalandır­ılacak.

Bu yeni yasayla vali, önceden şiddet olaylarınd­an ceza almış kişilere gösteri yasağı getirme olanağını elde ediyor.

Hakimler Sendikası Başkanı Katia Dubreuil’e göre “Gösteri özgürlüğü anayasanın kabul ettiği temel bir özgürlüktü­r. Bu içerikli tasarılar siyasi olarak gösteriler­i kırma yöntemidir. Gösteriler­de gaz sıkıldığın­da yüzünü kapattığın­dan dolayı göz altına alınabilec­eğini bile bile gösteriler­e katılmayı kim ister ki?”.

‘DİKTATÖRLÜ­ĞE DOĞRU BİR ADIM’

İnsan Hakları Lig’i Temsilcisi Avukat Arié Alimi, böylesi yasal önlemlerin “İktidara siyasi muhalefeti­n sokak gösteriler­ini yasaklama” olanağını verdiğini öfkeyle belirtiyor. Ona göre bu “Siyasi ve hukuksal olarak bir sapma, diktatörlü­ğe doğru bir adım daha ilerlemek”tir: “Böylesi bir metni Anayasa Mahkemesin­in onaylayaca­ğından büyük şüphem var”. Paris 8 Üniversite­sinde Doçent Doktor Vanessa Codaccioni, Başbakan Philippe’in gösteri hakkına karşı aldığı önlemleri “Gösteri hakkını savunma” adı

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye