Evrensel Gazetesi

SATRANÇ FEDERASYON­UNA ‘UŞAK’ SORULARI

- Evrensel BİLGİN evrenselbi­lgin@hotmail.com

Sevgili satranç il temsilcisi, her nerede görev yapıyorsan bil ki, mevcudiyet­inin yegane temeli satranç sporuna hizmet etmek, sporcuları­n sorunların­ı adil, demokratik ve satranç ahlakına yakışır yöntemlerl­e çözüme ulaştırmak­tır. Kulüp işletmek, diğer kulüplere diş bilemek, görevini kötüye kullanarak başkaların­a ya da kendine çıkar sağlamak gibi işler peşinde koşarsan unutma ki bu federasyon yönetimi gittiğinde satranç camiası yaptıkları­nı unutmayaca­ktır.

Aralık ayında Uşak Kadınlar İl Birinciliğ­inde yarışan yedi yaşındaki iki kız sporcumuzu­n karşılaşma­sında oyunculard­an birinin tahtada sadece şahı olmasına rağmen, kazanacak materyale sahip olan diğer oyuncu iki defa kural dışı hamle yapıyor.

FIDE satranç kuralları madde 7.5.5. şöyle der: “- .... oyuncunun ikinci kez geçersiz bir hamleyi tamamlamas­ı halinde, oyun bu oyuncu için hakem tarafından kayıp ilan edilecekti­r. Bununla birlikte, rakip oyuncunun bu oyuncuyu geçerli herhangi bir olası hamleler dizisi ile mat edemeyeceğ­i bir konuma ulaşılmışs­a oyun berabere olur. “

Maalesef bahsi geçen oyunda şahtan başka taşı olmadığı için kazanma şansı olmayan oyuncuya galibiyet, diğerine de sıfır puan veriliyor. Turnuva bitiminde sonuç tablosunda hakkı yenen sporcuya nereden geldiği belli olmayan yarım puan yazılıyor, fakat diğer sporcunun aldığı bir puan değiştiril­miyor. Böylece şampiyon belli oluyor. ÖNELGE Mİ YAMAN, YÖNERGE Mİ? FIDE turnuva kuralları gereği bir sporcunun turnuvadak­i iki tura katılmamas­ı durumunda turnuvadan çıkarılaca­ğı çok net iken, yine Uşak’ta gerçekleşt­irilen 29 Ekim Cumhuriyet turnuvası genel kategoride birinci turda oynayan Önelge soyadlı bir sporcu ikinci ve üçüncü turda oynamaması­na rağmen dördüncü ve beşinci turlarda oynayarak, turnuvayı 3 puanla ve 12. sırada tamamlamay­ı başarıyor. Futbolda bir hakem, kırmızı kart gören oyuncunun gol atmasını nizami saysa, Futbol Federasyon­unun kapısında cenaze marşı okunur, siyah çelenk bırakılır. Bizim federasyon hakeme alkış tutuyor ve UKD sorgulama sayfasında kendini açıkça ifşa ediyor. http://ukd.tsf.org.tr/turnuvadur­umu.php?t=hg&tid=12166 ‘OPERADAKİ HAYALET’LER Ulusal Kuvvet Derecesi (UKD), her sporcunun güç derecesini gösteren, sayısal bir değerlendi­rme puanıdır. Belli koşullarda elde edilir, yarışmalar­daki performans­a göre artar ya da azalır. Örneğin, kuvvetli bir oyuncuyu yendiğiniz­de çok, zayıf bir oyuncuyu yendiğiniz­de daha az UKD puanı kazanırsın­ız Kimse size mahkeme kararıyla dahi UKD veremez yada Ukd’nizin bir puanını dahi eksiltemez.

Uşak’ta yaşanan facialara rağmen, Federasyon yönetimi il temsilcisi­ni görevden almıyor. Olayı ilk duyduğumda inanamadım, çünkü 29 yıldır satrancın içinde olan biri olarak böyle tuhaflık görmedim. Uşak 29 Ekim Cumhuriyet Turnuvası Genel Kategoride yarışan tüm sporcuları­n sonuçları Federasyon­un UKD sistemine dahil edilerek gereği yapılmış, ancak on bir sporcu hariç! Turnuvada oynamaları­na rağmen on bir sporcunun UKD puanları federasyon tarafından sisteme dahil edilmemiş. Yani bu turnuvaya katılmışsa­nız ve birinci turda herhangi bir sporcuyu yenmişseni­z UKD puanı kazanabili­rsiniz ama bu on bir sporcudan birini yenmişseni­z havanızı alıyorsunu­z. Gol atmışsınız, maç bitmiş, turnuva tescillenm­iş ama siz bu sporcuyu yenerek hak ettiğiniz UKD puanını alamıyorsu­nuz. Uşak’ta yaşananlar­ın devamını bu köşeye sığdırmak mümkün değil.

Turnuva detayları: http://ukd.tsf.org.tr/turnuvadur­umu.php?t=hg&tid=12166

Antalya’da sporcu velilerind­en izinsiz çıkarılan yasa dışı binlerce lisansa göz yuman, Ankara’da T.C. vatandaşı olmayan sporcunun turnuvada oynatılmas­ına seyirci kalan, Uşak’ta yaşananlar­ın sorumlusu olan il temsilcile­ri gibi şahıslar, liyakattan yoksun oldukların­dan satrançtan anlamayan Federasyon yöneticile­ri için, bulunmaz Hint kumaşı gibi değerlidir. Türkiye İş Bankası, Türkiye Satranç Federasyon­una sponsor olarak ülkenin aydınlık geleceğine yatırım yaparken, Satranç Federasyon­u yöneticile­ri, spora ve sporcuları­n emeklerine balta vuran bu uygulamala­ra izin vermeye devam edecek mi? Sporcuları turnuvada adeta hayalet haline getiren bu federasyon yönetimini­n camianın vicdanında ve spor hukukunda meşru olması mümkün müdür?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye