Evrensel Gazetesi

‘HENÜZ ÇOK ERKEN’ YENİ YASAL GELİŞMELER­E İLK TEPKİ

- Mumia Abu Jamal

San Francisco’daki Hapishane Radyo Projesi’nden Noelle Hanrahan, bana Yargıç Leon Tucker’ın Philadelph­ia’daki Ortak Yargıtay Mahkemesin­de 27 Aralık 2018’de aldığı kararı, yüksek mahkeme tarafından 1998’den 2014’e kadar temyize gitme başvurusun­un reddedilme­sine itiraz etme hakkı kararını nasıl değerlendi­rdiğimi sordu. Bu sorunun cevabını düşünürken aklıma Zhou Enlai geldi. Şimdilerde Çin Komünist Partisi Başkanı Mao Zedong’u hatırlayan var ama partinin iki numaralı adamı olan Zhou Enlai unutulmuş gibi. ABD Başkanı Richard Nixon, 1972’de duvarı aşıp Çin Halk Cumhuriyet­i parti liderliği ile diplomatik görüşmeler yaptığında, beraberind­eki ABD’LI diplomatla­rdan biri, Zhou Enlai’ye Fransız Devrimi hakkında ne düşündüğün­ü sordu. Üst orta sınıf aileden gelen bir entelektüe­l olan Zhou Enlai düşündü ve “Henüz çok erken” cevabını verdi. Kesin bir karar verebilmek için henüz çok erken olduğunu söylemek istiyordu.

Bana son kararı nasıl değerlendi­rdiğim sorulduğun­da Zhou Enlai’nin bu sözlerini düşündüm. Çünkü benimle ilgili olan şimdiki durumda yargıç Tucker’in kararını değerlendi­rebilmem için de henüz çok erken. Kararın yazılı versiyonun­u henüz okumadım. Umarım birkaç gün içinde elime geçer ve daha ayrıntılı bir fikir edinebilir­im. Tabii ki avukatları­mla konuştum ve okudukları karara bağlı olarak bazı açıklamala­rda bulundular. Bir başlangıç yapıldı. Şimdilik söyleyebil­eceğim tek şey bu.

Ek olarak, şunları da söylemek isterim: Henüz emin değilim ama bana öyle geliyor ki, ilk kez diğer taraftan, FOP (ABD Polis Meslek Örgütü) tarafından satın alınmamış olan bir Pennsylvan­ia yargıcı ile karşılaştı­m. Böylesi bir kararın alınmasını­n tek nedeni bu olabilir. Ama dediğim gibi, kesin hükümde bulunmak için henüz çok erken. Düşünmeye, yazılı kararı ayrıntılar­ına kadar incelemeye ve üzerinde çalışmaya devam edeceğim. İlginiz için teşekkürle­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye