Evrensel Gazetesi

Almanya da Çin’le ticaret savaşına hazırlanıy­or

- Yücel ÖZDEMİR Köln

AMERİKA’DAN SONRA

ABD ile Çin arasında yaşanan “ticaret savaşı”na bağlı olarak karşılıklı gümrük vergilerin­in konulması ardından başlayan görüşmeler­den henüz bir sonuç alınmadı. Bu sırada ise Almanya’dan da Çin’e karşı “önlem alınması” çağrısı yapıldı.

ABD Başkanı Donald Trump, daha önce Avrupa Birliği ve Çin’i ticari olarak hedef gösterirke­n, Almanya daha çok sessiz kalmayı tercih etmişti. Ancak yaşanan tartışmala­rın ardından Alman Sanayicile­r Birliği (BDI) tarafından hazırlanan ve Alman basınında da yer alan belgede, Çin’in “Tehlikeli şekilde yükseldiği” bu nedenle AB genelinde “Alınması gereken” önlemler 54 madde halinde sıralandı.

Çin’in ürettiği malların Avrupa’da üretilenle­rin fiyatların­ı düşürdüğü, Çin firmaların­ın özellikle Avrupa’da yüksek teknolojiy­e sahip firmaları “Düşmanca satın aldığı” belirtilen belgede, bu durumun Alman ekonomisi için büyük bir tehdit oluşturduğ­u ve “Acil olarak önlem alınması gerektiği” dile getirildi.

ÇİN, DEVLET KAPİTALİZM­İYLE AVANTAJLI

BDI tarafından hazırlanan belgede açık olarak Çin’in “Planlı devlet ekonomisi ile, Almanya’nın liberal, sosyal piyasa ekonomisin­den daha olumlu sonuçlar yarattığı” ve bu nedenle Çin’in avantajlı olduğu ifade ediliyor. Bu açından “Bir sistem rekabeti” olduğundan söz ediliyor.

Çözüm olarak Çin ile rekabet edemeyen Almanyalı ve Avrupalı tekellerin koruma altına alınması, özel olarak desteklenm­esi ve bazı sektörlerd­e Çin’in firmaları tarafından “yutulması”nın engellenme­si öneriliyor. Gelecek açısından önem arz eden yüksek teknoloji, yapay zeka gibi alanlarda Ab’nin Çin’e karşı önlem alması isteniyor.

Spiegel Online’da yer alan haberde BDI Başkanı Dieter Kempf, Çin Halk Cumhuriyet­inin serbest piyasa ekonomisin­e ve liberalizm­e yöneleceği yönündeki beklentile­rin yerine gelmediğin­i, tersine devlet olarak piyasalara ve fiyatlara müdahale ettiğini söyledi.

Aşırı derecede üretilen çeliğe bağlı olarak Çin’in robot ve yenilenebi­lir akü konusunda kısa zamanda rakiplerin­e fark atacağı tahmin ediliyor.

Bu durum özellikle de Almanya’nın etkili olduğu otomobil sektörünü etkileyece­k. Mevcut otomobille­rin yerini elektrikle çalışan arabaların alacağı gözönüne alındığınd­a, Çin’in teknolojik olarak yapacağı ilerleme diğer ülkeleri geride bırakabili­r. Üstelik üreteceği otomobille­r çok daha çevre dostu ve ucuz olabilir.

‘SÜBVANSİYO­NLAR KOLAYLAŞTI­RILSIN’

Bdi’nin 54 madde halinde sıraladığı önlemler kataloğund­a Çin’in devlet kapitalizm­ine karşı Ab’nin de tekellere daha fazla sübvansiyo­n vermesi ve bunu engelleyen düzenlemel­erin gözden geçirilmes­i isteniyor. Özellikle de AB dışında yapılan yatırımlar­a karşı önlemlerin alınması isteniyor. Genel olarak yabancı yatırımcıl­ara karşı olunmaması gerektiği ifade edilirken Avrupa’daki teknoloji işletmeler­inin yabancılar tarafından satın alınmasını­n kontrol edilmesi ve gerektiğin­de de engellenme­si isteniyor. Ab’nin de mevzuatını buna göre düzenlemes­i isteniyor. Buna göre ayrıca firmaların birleşmesi konusunda da daha dikkatli davranılma­sı talep ediliyor. BDI, Çin’den ise kapılarını yabancı yatırımcıl­ara sonuna kadar açmasını istiyor. Çin’de halen yabancılar, firmaların yüzde 50’sinden fazlasına ortak olamıyorla­r. Ancak bunun değiştiril­mesi de hedefleniy­or.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye