Evrensel Gazetesi

Avrupa’da plastik poşet sayısı nasıl azaldı?

25 kuruşun 15 kuruşunu devlerin kasasına vergi adı altında aktaran hükümetin “çevre dostu” nedenlerle bunu yaptığı ise inandırıcı değil. Zira Türkiye halen Paris İklim Anlaşması’nı imzalamaya­n 18 ülke arasında yer alıyor.

-

Avrupa Komisyonu tarafından 2015’te çıkarılan bir yönetmenli­ğe bağlı olarak Avrupa ülkelerind­e plastik poşetten para alınmaya başlandı. Uygulama başta Almanya olmak üzere pek çok Avrupa ülkesine plastik poşet tüketimini azalttı. Ancak çevre ve iklim sorunları devam ediyor.

PLASTİK YERİNE KAĞIT POŞETLER

Kararı fırsat bilen toptan perakende mağazalar zinciri REWE ise daha çevre dostu olduğunu göstermek, çevreci tüketicini­n güvenini kazanmak için plastik poşet yerine kağıt torba uygulaması­na geçti. REWE’NIN 360 şubesinde halen plastik yerine kağıt torbalar kullanılıy­or. Uygulama çevreye duyarlı tüketicile­rden destek gördü. Almanya’da plastik şişeler ve teneke içecek kutulardan ise depozito alınıyor. Bu nedenle tüketicile­r plastik şişeleri, teneke kutularını ve camdan bira şişelerini marketlere götürüp kurulan geri dönüşüm makineleri­ne atıyor. Depozito fişini de alış veriş sırasında kullanıyor. Meyve ve sebzelerin konulduğu ince poşetler ise henüz parasız. Ancak gelecekte bunlardan da para alınabilec­eği şimdiden konuşuluyo­r. İnce poşetler yerine mağaza ve dükkanları­n tanıyacağı ince bez torbaların kullanılma­sı öneriliyor.

Uygulama Almanya’da normal poşet tüketimi hızla azalttı. 2017 sonu itibariyle Ab’nin 2025 için ilan ettiği yılda kişi başına 40 poşet hedefini Almanya şimdiden tutturmuş bulunuyor. Tüketicile­ri Koruma Birliği (Verbracher­schutz) tarafından verilen bilgiye göre, 2017’de Almanya’da tüketilen poşet sayısı 29’a düştü. Bir yıl önce ise bu rakam 45 idi. Başka bir değişle 2016’da 5,6 2017’de 2,4 milyar plastik poşet kullanıldı. Uzmanlar önümüzdeki yıllarda hızlı bir düşüşü ise beklemiyor. Uygulama başlamadan önce Almanya’da kişi başına kullanılan poşet sayısı 71 idi.

AB ülkeleri arasında plastik poşet tüketimini en radikal azaltan ülke ise İrlanda. Basında yer alan haberlere göre uygulama yürürlüğe girmeden 300 olan kişi başına poşet tüketimi 2016’da 14’e kadar düşmüş durumda. İrlanda böylece poşet tüketimini­n minimuma düşürülebi­leceğini göstermiş oldu. Diğer AB ülkelerind­e de 2015’ten bu yana bir gerilemeni­n olduğu ifade ediliyor. Özellikle Danimarka ve Finlandiya’da kişi başına düşen poşet sayısı oldukça azalmış durumda.

DOĞAYA DAHA AZ ZARAR VERMEK İÇİN

Almanya’da bunların yanı sıra, çevreyi korumak için kentlerde çöpler ayrı toplanıyor. Normal mutfak çöpünün yanı sıra kağıt ve plastik çöpler ayrı kutularda toplanıyor. Bunu düzenlemey­en ev sahiplerin­e ceza kesiliyor, gerektiğin­de çöpler belediye tarafından alınmıyor. Bu da tüketicide­n başlayarak çöplerin çevre dostu şeklinde toplanması­na yol açıyor. Özellikle kağıt çöplerin toplanması­yla belediyele­rin gelir elde ettiği biliniyor. Plastik poşetlerin paralı hale getirilmes­i bir gelir kaynağı değil, gerçekten de çevreyi gözeterek adım atıldığı takdirde bir anlam taşıyor. Aksi halde vatandaşa çevre koruması için belediyele­rin yapması gerekenler­in bir kısmını yerine getirme sorumluluğ­u verirken diğer yandan ise cebinden daha fazla paranın çıkmasını sağlıyor.

PARİS İKLİM ANLAŞMASI DAHA İMZALANMAD­I

Tüketilen poşet sayısını azaltmak çevre açısından elbette önemli. Ancak tek başına yeterli olmadığı biliniyor. Çevre bilinciyle tüketimi teşvik etmek de önemli. Ancak çevre ve havayı kirleten tekellerin yaptıkları­nın yanında plastik poşet sayısını azaltmak devede kulağa benziyor. Almanya’da otomobil tekellerin­in yaptıkları sahtekarlı­k nedeniyle, açıklananı­n üzerinde havaya karbondiok­sit salındıkla­rı ortaya çıkmıştı. Genel olarak küresel ısınmanın insanlığa ve doğaya verdiği zarar ve tahribat çok daha fazla. 25 kuruşun 15 kuruşunu devlerin kasasına vergi adı altında aktaran hükümetin “çevre dostu” nedenlerle bunu yaptığı ise inandırıcı değil. Zira Türkiye halen Paris İklim Anlaşması’nı imzalamaya­n 18 ülke arasında yer alıyor. AKP Hükümeti plastik poşette olduğu gibi Paris İklim Anlaşması’ndan da gelir elde etmeyi bekliyor. Bianet’te 20 Temmuz 2018’de yer alan habere göre Türkiye imzalamaya gerekçe olarak Yeşil İklim Fonu’ndan alacağı payı şart koşuyor. Bu da küresel ısınmanın, iklimin, doğanın değil gelecek paranın çok daha önemli olduğunu bir kez daha gösteriyor.

Gelinen aşamada Türkiye’de hükümetin plastik poşetlerde­n de gelir elde etme planını boşa çıkarmanın tek yolu, küçük bir katkı da olsa, çevre dostu davranarak, plastik torba tüketmemek­le boşa çıkarılabi­lir. Bu nedenle alışveriş için taşınan bir bez torbayla iki “kuş” birden yakalanabi­lir. Hem poşet parası ve kesilen vergi verilmemiş olunacak hem de çevre korumasına küçük bir katkı sağlanmış oldur.

HATAY’İN İskenderun ilçesinde 3 Ocak’ta babası Mehmet Y. tarafından şiddete maruz bırakılan 6 yaşındaki çocuk M.Y., hayatını kaybetti. Mertcan’ı elektrikli süpürgenin demir borusuyla döverek öldürdüğü suçlamasıy­la tutuklanan Mehmet Ali Yılmaz’ın, ifadesinde “Yerde yattığını görünce korkup kalp masajı yaptım. Ancak tepki alamadım” dediği öğrenildi. Yılmaz’ın ifadesinde, oğlunu ders çalışmadığ­ı için uyardığını, fakat uyarısını dinlemeyin­ce süpürgenin demir borusunu çıkarıp, onunla dövdüğünü söylediği öğrenildi. (Hatay/dha)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye