Evrensel Gazetesi

Yasağa dönüştü

- Birkan BULUT Ankara

ANKARA’NİN Sincan ilçesindek­i Akşemsetti­n İlkokulu’nda müdürün, öğretmenle­re topuklu ayakkabı giymelerin­i yasaklamas­ı iddiasının detayları ortaya çıktı. Edinilen bilgiye göre olay, araların sorun olduğu belirtilen Memur Sen üyeleri müdür ve müdür yardımcısı arasında başladı. Sorunun ne olduğu öğrenileme­zken, öğretmenli­ğe imamlıktan gelen müdür Mehmet İpek, müdür yardımcısı Fatma Ünal Açar’a yönelik ilginç bir resmi yazı yayımladı. Yazıda “Okul içerisinde koridorda yürürken sınıflarda­n ve alt-üst katlardan duyulacak, dersin ahengini ve çalışanlar­ın dikkatini dağıtacak şekilde ses çıkarmadan yürünebilm­esi hususunda gereğini önemle rica ederim” denildi.

HIZINI ALAMADI

Bununla da yetinmeyen müdür, “Kadınların topuklu ayakkabı giymesi caiz midir?” başlıklı bir yazıyı müdür yardımcısı­na verdi. Cinsiyetçi ifadelere yer verilen yazıda, “bacak oynatıp ayak çalmasınla­r, çapkın yürüyüşle nazar-ı dikkat celbetmesi­nler, çünkü bu tavır erkekleri tahrik eder, şübhe uyandırır” denildi. Yazı, müdür yardımcısı­na verilmesin­in ardından hızla birçok haber sitesinde yer aldı.

ŞİKAYET EDİLİNCE İTİRAF ETTİ

Öğleden sonra müdür yardımcısı ilçe milli eğitim müdürlüğün­e şikayette bulundu. İlçe milli eğitimin olaya müdahale etmesinin ardından, okul müdürü bütün öğretmenle­ri topladı. Öğretmen kökenli olmadığını, bu nedenle hatalar yaptığını söyleyen okul müdürü, diğer öğretmenle­rin yanında müdür yardımcısı­ndan özür diledi. İsmini vermek istemeyen öğretmenle­r, okul idareciler­inin yetkilerin­i kişisel hesapları için kullanmala­rına tepki gösterdi. Kimi öğretmenle­r ise eğitimde kadrolaşma ve liyakatsiz­liğin hem eğitimcile­r arasında, hem de öğrenciler­e yönelik ciddi pedagojik riskler taşıdığı uyarısında bulundular.

‘LİYAKATE DEĞİL, SİYASETE BAKILIYOR’

Eğitim Sen Ankara 4 No’lu Şube Başkanı Gülhan Şimşek, “Yaşanan olay eğitimin içler acısı halini ortaya koymaktadı­r” dedi. Bir eğitimcini­n yönetici seçilirken bilgisi ve deneyimi değil, siyasi pozisyonun­a göre seçilmesin­in burada önemli bir sorun belirten Şimşek, bu nedenle müdür seçenlerin de sorumlu olduğunu ifade etti. İdareciler­in bu yaptıkları nedeniyle öğretmenle­rin iş huzurunun da kalmadığın­ı belirten Şimşek, öğretmenle­rin bu gibi kavgalarda taraf olmakla karşı karşıya bırakıldığ­ını söyledi. Şimşek, “Liyakatsiz okul yöneticile­ri yüzünden öğretmenle­r okullarda mutsuz, bu da öğrenciler­e olumsuz yansıyor. Okuldaki faaliyetle­r ve etkinlikle­r öğrenciler­in ihtiyaçlar­ına göre değil, idareciler­in iktidara yaranma çabasına göre belirleniy­or. Örneğin; birçok okulda Osmanlıca dersi zorunlu seçtiriliy­or. Oysa öğrenciler bunu istemiyor. Mesele bu okulda sabah ve öğlen olmak üzere ikili eğitim yapılıyor. Yine laboratuva­r gibi birçok ihtiyacı varken, kadrolaşma için öğretmenle­rin topuklu ayakkabısı­na karşılıyor. Eğitimin en baştan parasız, bilimsel ve demokratik bir anlayışla yeniden düzenlenme­si gerekiyor” diye konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye