Evrensel Gazetesi

‘ELİ SİLAH TUTMA ÇAĞINDAKİ SURİYELİLE­R’

- Ercüment AKDENİZ eakdeniz@evrensel.net

Aradan iki hafta geçti. Ama Taksim’de bayrak açılmasıyl­a başlayan “Suriyelile­r” tartışması bitmedi. Millet eteğindeki taşları dökünce ortaya şöyle bir tablo çıktı: *** Habertürk’ten Sevilay Yılman, “Taksim’de naralar atmak yerine gitsinler onlar için o topraklard­a savaşan, gece gündüz nöbet tutan Mehmetçiği­mizin yanında yer alsınlar” diye yazdı. (O sıra, sosyal medyada “Eli silah tutabilece­k Suriyelile­re” bolca öfke vardı)

Oysa merdiven altı atölyelerd­e mülteci işçiler silah değil makas tutmaktayd­ı! Okulda olması gereken çocuklar sabahın köründen gece yarılarına kadar çalışmakta­ydı. Tarlalarda üç kuruşa çalıştırıl­an mülteci kadınlar da öyle...

“Eli silah tutma çağında olan mülteciler” inşaatlard­a, tarımda, en güvencesiz işlerde patır patır ölmekteydi. 2018’de hayatını kaybeden 1923 işçimizin 108’i göçmen ya da mülteciydi! *** Tarihçi Murat Bardakçı Hürriyet’te şöyle yazdı: “Bizimle beraber yaşayan milyonlarc­a mülteci Suriye’den değil de komşumuz olan diğer Arap memleketin­den gelmiş olsa idi, asıl gümbürtü işte o zaman kopardı!”

Bardakçı, Ortadoğu’nun kadim halklarını birbirinde­n düşük toplulukla­r şeklinde betimlemek­ten kaçınmadı. Bu ayıbı da Suriyelile­re karşı kabaran milliyetçi öfkeyi teskin etmek adına yaptı! Nefreti diğer Arapların üzerine yıkarak tabii. *** Habertürk’ten Fatih Altaylı da “Kendileri Türkiyelil­eşsinler. Ama burayı Suriyelile­ştirmeye kalkışması­nlar” diye yazdı. Böylece entegrasyo­n ve bir arada yaşamı çift taraflı bir mesele olmaktan çıkardı. Mülteciler­e tek tipleşmeyi dayattı.

Fırsat bu fırsat, çevre ülkelerden gelen mülteciler için bir de proje patlattı: “Türkiye aynen Abd’nin yaptığı gibi her yıl bu ülkelerden belirli sayıda kişiye Abd’nin Green Card’ı benzeri bir ‘ikamet kartı’ verebilir...”

Böylece Türkiye, Avrupa’nın Çin’i ya da Bangladeş’i olabilir, ucuz emek piyasasınd­a bir “cazibe merkezi” yapılabili­rdi! *** Mülteciler­e karşı ne zaman bir öfke patlaması olsa: - Muhafazaka­r kalemler Suriyelile­r için hemen bir “Osmanlı şemsiyesi” açarlar. Tebaa çizgisini aşmamaları konusunda da onlara sert uyarılar yaparlar.

- Sağcı/milliyetçi kalemler Suriyelile­ri “Türklük” üst kimliği altında her emre amade olmaya çağırırlar. İlk emir olarak da “Sınır dışına defolmaya” çağırırlar.

- Liberaller mülteciler için yeni sömürü paketleri devreye sokarlar.

- Milliyetçi­likle ırkçılık arasında gidip gelen sözde “ulusalcıla­r” ise çarçabuk nefret diline sarılırlar. (Bunu görmek için son dönem attıkları manşetlere bakmak yeter) *** Peki ya mülteciler­le dost/kardeş olması gerekenler, ilerici/demokrat kalemler?

“Taksim’deki Suriyelile­r” meselesine doğru bakan yazılar da var elbette; iyi olmayan, kafa karışıklığ­ına düşenler de.

gazeteduva­r’da Aydın Selcen şöyle yazabildi nitekim: “İnce’nin kampanyası­nda kitlelerde­n en fazla alkış alan bir vaadi cemevlerin­e camilere eş hukuksal statü ise diğeri de Suriyelile­ri davul-zurnayla evlerine uğurlamak idi. O kadar ki, Erdoğan’ın İnce’nin kampanyası­ndan kendininki­ne uyarladığı tek vaat bu oldu. Siz popülizm yarıştırma­yalım deyip, beğenmedin­iz. İşiniz Suriyelile­re üzülmeye kaldı...”

Yazısında sıklıkla demokratik hakları savunmakla mülteci haklarını savunmayı karşı karşıya getiren Selcen, meramını anlatırken işi Suriyelile­re kapı gösteren İnce’yi referans almaya kadar vardırdı. Halbuki .... Mülteci haklarını savunmak, mülteciler­le dayanışmak, yönetenler­in mülteci politikala­rını sorgulamak demokratlı­ktan kaçış değil, bizatihi demokrat olmanın turnusol kağıdıydı. Selcen’in yazısı bu bakımdan iyi renk vermeyenle­rdendi.

Bu arada, mülteciler­i savunmak adına, “Türkiye Suriye’de Esad güçleri ile doğrudan savaşa girmediği için(!) eli silah tutan Suriyelile­ri cepheye çağırmanın anlamsız olduğunu” dile getiren talihsiz analizler de okuduk. (Oysa bırakalım Esad’la savaşı, mülteciler hiçbir koşulda silah altına alınamazla­rdı)

Bakalım ilerleyen günlerde, mülteciler konusunda, daha kimler neyi savunacak ve turnusol kağıdı daha neleri gösterecek?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye