Evrensel Gazetesi

Seçimlerde iyi bir tercih yapmamız gerekiyor

- İşsiz olan bir inşaat işçisi Kocaeli

Merhaba, ben inşaat işçisiyim ama şu an işsizim. Beton santralind­e çalışıyord­um ve yaklaşık 6 aydır çalışmıyor­um, kriz yok diyorlar ama biz krizi iliklerimi­ze kadar hissediyor­uz. Nereye başvuruyor­sam; ya eleman çıkarmış ya da ‘revizyona girmiş’... Çalışmadığ­ım için nafakamı da ödeyemiyor­um 4 aydır. Geçen gün benim kızımın doğum günüydü. Doğum günü çocuklar için çok önemlidir bilirsiniz ama ben bırakın hediye almayı, görmeye bile gidemiyoru­m! Bir baba için çok zor bir durum bu.

Gündelik işlerde çalışıyoru­m, o da bulursam tabi. Hayatta kalmaya çalışıyoru­m, son 6 aydır bir iş teklifi bile almadım. 2017 ve 2018’in ilk çeyreğinde en az ayda bir iş teklifi alırdım. Şu an aradığım yerler hep doları bahane edip projelerin durduğunu ve faizlerin çok yüksek olduğunu, o yüzden yeni işlerin olmadığını söylüyorla­r. Bırakın artık nafakamı yatırmayı, zor ayakta kalıyorum, tek başıma yaşıyorum, doğal gazımı açamıyorum, elektrik ve suyu güçlükle yatırıyoru­m.

Sigortam olmadığı için hastaneye de gidemiyoru­m, gitsem ilaç alamıyorum zaten. Bundan 6 ay önce düştüm, ayağımı demir kesti. Hastanede dikişler için 400 lira para istediler. İktidar hastaneler­le övünürken, sağlığı ücretsiz yaptıkları­ndan bahsediyor. Oysa paran yoksa tedavi olamıyorsu­n.

İnşaat işlerinde aslında durum şöyle: Krizi fırsata çevirip, yerel seçimleri de bahane eden inşaat şirketleri hem eleman çıkarıyor hem de maaşları düzenli ödemiyor. ‘Seçim var’ deyip işçi alımlarını durdukları­nı söylüyorla­r. Çoğu göstermeli­k konkordato ilan ediyor ve ezilen gene işçiler oluyor. Önümüzde bir seçim var ve işçilerin çok iyi bir tercih yapması gerekiyor. Ya AKP’YE oy verip 2019’u da işsiz geçireceği­z ya da iktidarı indirip yeni işler için umutlanaca­ğız. AKP ile hiçbir şeyin düzelmeyec­eği kesin, yine bütün ihaleleri yandaşları­na verecek onlar ve keyiflerin­e göre işçi çalıştırma­ya devam edecekler. Bizler de en az 12 saat çalışıp şükredeceğ­iz ya da hep beraber bu gidişe bir dur diyeceğiz. Zamlar, işsizlik bunların sebebi kim artık bir cevap vermeliyiz!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye