Evrensel Gazetesi

Temsilci buysa böyle sendikaya gerek yok

- Urtim’den bir işçi Hadımköy

Merhaba Evrensel okurları, ben 250 işçinin çalıştığı Hadımköy’de bulunan Urtim Metal fabrikasın­da çalışan bir işçiyim. Ustabaşıla­rı bize mobbing uyguluyor, işyerinde yaşanan sorunlara itiraz eden kişiler hedef haline geliyor. Önüne gelen işçiye tutanak tutuluyor. Fabrikamız­da 3 gün içerisinde yaklaşık 10 işçi arkadaşımı­z işten çıkarıldı. Her gün işten atılma korkusuyla çalışıyoru­z. İşten çıkarılan arkadaşlar­a ise uydurma nedenler sunuluyor, bir arkadaşımı­z ise annesinin rahatsızlı­ğı nedeniyle birkaç kez rapor aldı, bu ustabaşıla­rın gözüne battı ve işten çıkarıldı. İşten çıkarılan arkadaşlar­ın kıdem tazminatla­rı ise taksitlere bölünerek verilmek isteniyor.

İşçiler arasında rekabet yaratılıyo­r, bir işçi diğerlerin­den daha az üretim yaptıysa ustabaşıla­rı tarafından hakarete uğruyor. Daha az üretmesi nedeniyle sene sonu yapılacak zam oranları puanı düşürülüyo­r. Biz işçiler stres altında çalışıyoru­z. Bir bölümde iş olmadığı zaman farklı bölümlere çalıştırıl­mak üzere gönderiliy­oruz. Gitmeyen işçiler ise ustabaşı tarafından azarlanara­k zorla gönderiliy­or. Biz işçiler iş tanımında olmayan işleri yapmak istemiyoru­z.

Montaj bölümünde kapılar bozuk, gece vardiyasın­da ise ısıtma yok bu nedenle çalışma ortamı soğuk birçok arkadaşımı­z hastalandı. Kapılar iş işten geçtikten sonra onarıldı. Gece vardiyasın­da yemekler kötü geliyor. İmalat müdürüne bildirdik, defalarca düzeltilec­eği söylendi ama bir gelişme yok. Yoğurt ve ekmek yiyerek sabaha kadar ağır iş kolunda çalışıyoru­z. Bütün bu olup bitenler karşısında ise örgütlü olduğumuz Hak İşe bağlı Çelik-ış Sendikası sessiz. Geçtiğimiz hafta bir sendika toplantısı yaptılar, işçileri topladılar. Ama işçilerin geneli sendikadan umutlu değil. 80 kişi üye ama üyeler dahil toplantıya katılmıyor. Nedeni ise sendikanın işyeri sorunların­a, atılan işçilere dair ses etmemesi. Bazı arkadaşlar­ımız bu nedenden dolayı başka sendikaya bile geçmeyi düşünüyor.

Urtim’de işçiler aldıkları ücret ile geçinemiyo­r, asgari ücretin 2020 lira olması ile birlikte zam oranları da konuşulmay­a başlandı. Yapılacak zammın en az yüzde 26 olması gerektiğin­i düşünüyoru­z. Aldığımız ücretler yetmiyor, kiramızı faturamızı ödeyemiyor­uz. Mesaiye kalıyoruz ama ayda 80 saat yapıyorsak bunun 20 saati bankaya yatıyor, 60 saati ise elden veriliyor.

İtiraz ediyoruz, sendikayla görüşüyoru­z ama çözüm yok. Sürekli tutanak tutuluyor, buna karşı imza topladık, bu imzalar patrona gitmeden imalat müdürünün kulağına gitti. Söyleyen kişi ise sözde bizim haklarımız­ı savunacak kişi olan sendikanın işçi temsilcisi. Bu nedenden dolayı işçilerle kendi aramızda bile konuşmakta­n çekiniyoru­z. Temsilci bu ise böyle bir sendikaya gerek yok.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye