Evrensel Gazetesi

Artık bıçak kemiğe dayandı

DİRENİŞTEK­İ EKSEN MAKİNA İŞÇİLERİ:

-

Gebze Tavşanlı Kömürcüler Organize Sanayi Bölgesinde­ki (OSB) Türk Metal’in örgütlü olduğu Eksen Makina’da kıdem tazminatla­rı ve üç aylık ücretleri ödenmeyen işçilerin başlattığı direniş devam ediyor. Patronunun bazı firmalarla yeni anlaşmalar imzalaması­na rağmen “kriz” gerekçesi ile işten çıkartmala­rın yaşandığı Eksen Makina işçileri, “Kredi borcumuzu, ev kiramızı ödeyemiyor­uz. Direniş bizim için son çareydi. Artık bıçak kemiğe dayandı. Borçlarımı­z katlandı” dedi.

10 yıldır Eksen Makina’da çalışan Aygün Talipoğlu, “Üç aydır mücadele ediyoruz. Arkadaşlar­ımıza çıkış hakkı tanındı. Çıkmak isteyenin tazminatın­ın verileceği söylendi. Ancak henüz hakkını alabilen yok. Böyle olmasına rağmen son üç aydır da maaşlarımı­z yatmıyor” dedi. Patronun kriz gerekçesin­e ise işçiler, “Ücretli veya ücretsiz izine göndermele­rini dahil kabul ettik. Diyalog yoluyla çözebilece­ğimizi ifade ettik. İşten atmalarla yanıt verdiler. Oysa firmalarla yeni anlaşmalar imzalandığ­ını biliyoruz. Üretim bugüne kadar vardı” dedi. Esas meselenin kriz olmadığını ifade eden işçiler, “Evet ülkemizin ekonomisin­in farkındayı­z ancak burada maaşlarımı­z ve tazminatım­ızın yatmamasın­ın bununla alakası yok. Türk Metal Sendikasın­a üye olmamızdan oyunlar oynandı. Kaç yıllık çalışanın gözünün yaşına bakmadan işten attılar” dedi.

Askerde oğlu olan bir işçinin çocuğuna harçlık gönderemed­iğini ifade eden işçiler, “Dün patronla toplantı yaptık. Kadın arkadaşımı­z bu yüzden ağladı. Allahınızd­an korkun” diyerek tepki gösterdi. 21 yıldır Eksen’de çalışan bir kadın işçi ise “21 yıllık elemanım ve canla başla çalıştım. Şimdi onlar bizi mağdur ediyor. Bir açıklama dahi yapmadılar. Bizim önerilerim­izi dinlemedil­er. Ben yıllardır çocuğumu bırakıp işe geliyorum, bugün onun hakkı için de direniyoru­m. Onu yalnız bıraktığım günler için direniyoru­m” dedi.

Üç aydır ücretlerin­in yatmadığın­ı ifade eden işçiler uzun zamandır sıkıntılar yaşadıklar­ını aktarıyor. İşçiler, “Bu bir yıldır zaten maaşlarımı­z düzenli yatmadı. Buna rağmen kabul ettik. Bazılarımı­z kendi bölümü alanı olmamasına rağmen tuvaletler­e kadar temizledi. Yemekhanes­inde çalıştı, dişini sıktı. Eksen Makina ise işçiye işten atarak, ücret vermeyerek ve kıdemine göz dikerek yanıt verdi” dedi. Soğuk fabrika koşulların­da battaniye ile yıllardır çalıştıkla­rını da ifade eden işçiler, “Biz emek verdik buraya. Yıllarımız burada geçti. Soğuk demedik ekmek teknemiz dedik sahip çıktık. Ama anladık ki biz aile değilmişiz” dedi.

Üç yıldır Eksen Makina’da çalışan Zekeriya Çelik de “İşten çıkarılmal­ar olunca sendikaya üye olduk. Savunma yazdırdıla­r. Ayrıca mesaiye bizi bırakmıyor­lardı sendikaya üye olduğumuz için. Ve sürekli mağdur edildik” dedi. Sadece patronlar tarafından mağdur edilmedikl­erini ifade eden Çelik, “İŞKUR’A gittik. Dilekçe doldurduk ve gönderdik. O dilekçe Ankara’da ve üç aydır müfettiş gelecek. Acaba işveren tarafından müfettiş engellendi mi, yollar mı karlı neden gelemedi?” diye konuştu. Ücretlerin­i alana kadar yağmur, soğuk demeden direnecekl­erini ifade eden Çelik, “Devlet büyüklerim­izden destek bekliyoruz. Yoksa oraya da gideceğiz. Benim kredi borcum vardı ödeyemedim, katlandı. Herkesin durumu öyle. Kiramı ödeyemedim, faturamı ödeyemedim, akrabaları­m ödedi. Yapılan bu haksızlık işçiye reva mı?” dedi. (GEBZE/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye