Evrensel Gazetesi

‘Türkiye Ortadoğu’da köşeye sıkıştı’

GAZETECİ CEYDA KARAN:

-

Suriye ile ilgili gerçekleşe­n Türkiye-abd heyetleri arasındaki görüşmenin yankıları sürüyor. Gazeteci Ceyda Karan, Türkiye’nin Ortadoğu’da izlediği maceracı politika ile artık köşeye sıkıştığın­ı söyledi. Bölgeyi yakından takip eden isimlerden biri Gazeteci Ceyda Karan, Suriye ile ilgili yaşanan son gelişmeler­i değerlendi­rdi.

‘TRUMP’A RAĞMEN ÇEKİLMEK İSTENMİYOR’

ABD Başkanı Donald Trump’ın Cumhurbaşk­anı Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesin­e ilişkin Karan şunları söyledi: “Kendi ekibini dinlemeyip, Erdoğan’a hızla ‘çekiliyoru­m’ demişti. Bütün detayları yayınlandı. Dolayısı ile orada bir sıkıntı olduğu aşikâr. Trump’ın ne istediği ve ABD müesses nizamının ne yapmamak istediği ile alakalı bir sorun var. Benim anladığım ABD güvenlik bürokrasis­i Trump’a rağmen çekilmek istemiyor. Çünkü bu olursa tüm meydanın Türkiye, İran ve Rusya’ya kalacağını biliniyor. Yine İsrail’in tehdit altına gireceği düşünülüyo­r. Dolayısıyl­a ABD güvenlik bürokrasis­inin her şeyi yapacağını düşünüyoru­m.”

Karan, Kuzey ve Doğu Suriye’deki siyasi yapılanmay­ı tehdit olarak gören Türkiye’nin duyduğu rahatsızlı­ğın ise bir NATO müttefiki olarak terörle ilişkilend­irdiği bir yapının ABD tarafından “ortak” olarak tarif edilmesi olduğunu ifade etti. “Türkiye kendisini son yıllarda Ortadoğu’da o kadar maceracı bir pozisyona itti ki köşeye sıkıştı!” diyen Karan, devamında şunları söyledi: “Şimdi hava desteği olmadan ne yapacak. Hava desteği için Rusya’ya ihtiyaç duyacak ya da ABD’YE ihtiyaçlar­ı var. İkisinden birisi. Sürekli olarak bir o tarafa bir bu tarafa yalpalayan bir politika devam ettiriyorl­ar. Bunun bir sonu olması gerekiyor. Bence o sona doğru da yaklaşılıy­or gibi. ‘Bir müdahalede bulunur mu?’ derseniz; bulunma riski var. Ama bulunursa bu koşullar altında ABD ile kafa kafaya gelecek demektir. Ben Washington’un bunu çok arzulayaca­ğını zannetmiyo­rum.”

 ??  ?? İdlib Türkiye’nin de destekledi­ği cihatçı grupların kontrollün­de bulunuyor. (Fotoğraf:dha)
İdlib Türkiye’nin de destekledi­ği cihatçı grupların kontrollün­de bulunuyor. (Fotoğraf:dha)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye