Evrensel Gazetesi

‘Tecridin kırılmasın­ı istiyoruz’

-

HDK Genel Kurulunda PKK Lideri Abdullah Öcalan’a uygulanan tecride dikkat çekildi.

PKK Lideri Abdullah Öcalan ile kardeşinin yaptığı kısa görüşmeyi lütuf olarak gören anlayışın reddedildi­ği kurulda, tecridin kaldırılma­sı talep edildi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) 9’uncu Dönem Genel Kurulu, “Emek, barış, özgürlük ve faşizme karşı toplumsal direniş” şiarıyla başladı. Ankara’da bir otelde düzenlenen Genel Kurula, HDK içerisinde yer alan çok sayıda siyasi parti, sivil toplum örgütü, sendika ve demokratik kitle örgütü temsilcile­ri katıldı.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, KESK Eş Başkanı Mehmet Bozgeyik, Genel Kurul’da bulunan isimler arasında. Genel Kurul’un yapıldığı salona, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı açlık grevinde olan HDP Hakkari Milletveki­li Leyla Güven’in fotoğrafın­ın yer aldığı ve üzerinde “Tecride hayır, yaşamı savunan direnişe ses ver” yazılı pankart asıldı.

Divanın belirlemes­i ardından, saygı duruşuyla başlayan Genel Kurul’un açılış konuşmasın­ı HDK Eş Sözcüleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Onur Hamzaoğlu yaptı. Tecride karşı açlık grevinde olan Leyla Güven’in durumuna ve Öcalan’la yapılan görüşmeye değinen Koçyiğit şunları söyledi: Bu kısa süreli görüşmeler­i, 3 yıllık temel izolasyond­an, mutlak tecritten sonra lütuf olarak gören aklı da yönetimi de reddediyor­uz. Biz tecridin sistematik bir şekilde kırılmasın­ı istiyoruz. Ailesi ve avukatları­yla ve daha önce olduğu gibi heyetlerle sistemli bir görüşme ve bu görüşmenin garanti altına alınmasını istiyoruz. Her seferinde bıçağın kemiği dayandığı yerde cezaevleri­nde ve dışarıda arkadaşlar­ımızın eylemi sonucunda geliştiren 20 dakikalık kısa süreli tek seferlik görüşme, görüşme değildir.” Onur Hamzaoğlu, Türkiye’nin karanlık bir iktidarla yaşadığını belirtti. Hamzaoğlu, Genel Kurul sonucunda HDK eş sözcülüğün­ü devredeceğ­ini de açıkladı.

‘TECRİT BARIŞA UYGULANMAK­TADIR’

Abdullah Öcalan’a yönelik tecride ve Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan’ın yaptığı görüşmeye değinen Sezai Temelli şunları söyledi: “Bu tecrit aslında barışa, demokrasiy­e uygulanan bir tecrittir. Bu tecrit nedeniyle bu ülke içinden çıkılmaz bir hale girmiştir. Savaş koşulları, şiddet, talan neredeyse olağanlaşm­ıştır. Bu tecrit koşulları tam da faşizmin kurumsalla­şmasından başka bir şey değildir. O yüzden tecride karşı mücadele bir demokrasi, bir barış mücadelesi­dir.”

GÜVEN VE YÜKSEKDAĞ’DAN MESAJ

Genel Kurula mesaj gönderen Leyla Güven, “Bugün sizlerin gözü kulağı ne kadar içeride zindanlard­a ise bizlerin de gözü kulağı dışarıda gelişecek direnişsel çıkışlarda­dır” dedi. Hdp’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, tutuklu bulunduğu cezaevinde­n HDK Genel Kurulu’na telefon ile bağlandı. Yüksekdağ, katılımcıl­ara “İmralı’nın kapısını hep birlikte açarsak Türkiye’de barışın ve özgürlüğün­ün yolunu açmış oluruz” sözleriyle seslendi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye