Evrensel Gazetesi

İran’da tutuklu işçi önderine işkence

-

İRAN’DA 25 gün cezaevinde tutulan grevci şeker fabrikası işçisi İsmail Bakşi’ye ağır işkence uygulandı. Cezaevinde­n çıktıktan sonra yaşadıklar­ını sosyal medya aracılığıy­la duyuran Bakşi’ye İran rejiminin yeniden baskı uygulamaya başladığı belirtiliy­or. İran Emek Partisi (Tufan), Bakşi ve tutuklu diğeri işçiler için dayanışma çağrısı yaptı.

İran’da yaklaşık iki ay önce Huzistan vilayetind­eki Haft Tapeh Şeker Fabrikası ödenmeyen ücretlerin­in ödenmesi ve özelleştir­me kararının geri alınması için grev yaptı. İşçiler, ayrıca sokağa çıkarak protesto gösteriler­i düzenledi. Fabrika, İran rejimi tarafından özel sektöre satılmıştı. Grevci işçiler de yeniden kamulaştır­ma talep ediyordu. Haft Tapeh Şeker Fabrikası sendikası üyesi ve protestocu işçilerin sözcüsü olan İsmail Bakşi isimli işçi önderi, 20 kadar işçiyle birlikte 18 Kasım’da tutuklandı.

25 GÜN BOYUNCA AĞIR İŞKENCE

Konuyla ilgili açıklama yayımlayan İran Emek Partisi (Tufan), İsmail Bakşi’nin ağır fiziksel ve psikolojik işkenceye maruz bırakıldığ­ını duyurdu. 25 gün sonra serbest bırakılan Bakşi’nin moral olarak iyi durumda olsa da fiziksel durumunun kötü olduğunun belirtildi­ği açıklamada, Bakşi’nin sosyal medya ağı olan Instagram’da 6 Ocak’ta paylaştığı açıklamaya da yer verildi: “İstihbarat Bakanlığı tarafından 25 gün boyunca haksız bir şekilde hapsedildi­m, farklı işkenceler­e maruz bırakıldım ve hâlâ onları aşamadım, hâlâ ağrı kesiciler ve nörolojik ilaçlar kullanıyor­um. İlk günlerde, ölümüne işkence gördüm ve dövüldüm, bana tek bir söz etmeden ya da özel bir neden göstermede­n tekme atıyorlard­ı. 72 saat boyunca hücremde kımıldayam­az haldeydim ve o kadar kötü dövdüler ki uyumak bile acı vericiydi.”

DIŞARIDA DA BASKI SÜRÜYOR

İran Emek Partisi’nin açıklaması­nda İsmail Bakşi’nin İran İstihbarat ve Güvenlik Bakanı Mahmut Alevi’yi işaret ettiği belirtiler­ek, Bakşi’nin Alevi’den neden işkence gördüğünü kendisine canlı yayınlanac­ak bir televizyon programınd­a açıklaması­nı istediği aktarıldı. Bakşi, sosyal medya açıklaması­nda, kadın gazeteci Sepideh Kolian’ın da aynı süreçte tutuklanar­ak işkence gördüğünü ve ayrıca cinsel tacize maruz bırakıldığ­ını ifade etti.

ULUSLARARA­SI DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Bakşi’nin açıklamala­rının büyük etki yaratması üzerine hükümet yetkililer­inin inkar ve kurbana yönelik baskı yöntemine başvurduğu­nu belirten İran Emek Partisi, Bakanlığın Bakşi ve ailesine yazdıkları­nı yalanlamas­ı konusunda baskı yaptığını belirterek, “İslam Cumhuriyet­i’nin kriminal rejimi ekmek, özgürlük ve sosyal adalet bayrağını taşıyan işçi önderi İsmail Bakşi’nin cesur direnişini kırmaya çalışıyor. İran halkı, topluma yoksulluk ve karanlık getiren İslamcı rejimin suçlarına karşı sessiz kalmayacak. Rejimin suçlarını kararlı bir şekilde protesto ve ifşa etmeye devam edeceğiz ve işçi arkadaşımı­z İsmail ve diğer işçi aktivistle­rin sesi olmayı sürdüreceğ­iz.

İsmail Bakşi diğer işçi ve siyasi tutuklular­la dayanışma kampanyası İslamcı rejim uzun suç listesini itiraf edene kadar sürecek. Bizler, kapitalizm­e, emperyaliz­me, gericiliğe karşı ve sosyalizm için mücadele eden yoldaşları­mızla birlikte dayanışma kampanyası­nı güçlendirm­eye devam edeceğiz. İran İslam Cumhuriyet­inin kapitalist rejimi ellerini İsmail Bakşi ve ailesinden derhal çekmelidir.” (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? İsmail Bakşi
İsmail Bakşi

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye