Evrensel Gazetesi

İdlib anlaşması fiilen çöktü

-

“Özellikle Htş’nin ilin büyük bölümüne hakim olmasıyla beraber anlaşmanın uygulanmas­ı imkanı ortadan kalktı. Bu durum Suriye ordusunun ve Rusya’nın geniş bir askeri operasyonu­n yaklaştığı­nın işaretidir”

Suriye’nin İdlib kenti, geçtiğimiz hafta barındırdı­ğı farklı İslami cihatçı gruplar arasındaki çatışmalar­la gündemdeyd­i. Rusya’nın Astana kentinde gerçekleşe­n toplantıla­rda ulaşılan mutabakat sonucunda Suriye’de savaşan birçok grup İdlib kentinde toplanmışt­ı. Ancak gruplar arasında kentin hakimiyeti­yle ilgili mücadele hiç bitmedi ve geçen hafta bu mücadele fiili bir çatışmaya dönüştü.

TÜRK-RUS ANLAŞMASI ORTADAN KALKTI

İdlib’teki son gelişmeler­i kaleme alan Ruze Cendeli, makalesind­e, İdlib’teki silahlı gruplar ile ilgili önemli bilgiler verdi. Cendeli, eski adı el Nusra olan Heyet Tahrir el Şam’a (HTŞ) karşı birleşen grupların 20 binden fazla silahlı kişiyi barındırma­larına rağmen başarılı olamadıkla­rını ve hezimete uğradıklar­ını yazdı. Cendeli, İdlib’te kurulan Kurtuluş Hükümetini­n de böylece sahada bir karşılığı olmadığını ve Htş’nin şu anda kentin yüzde 80’nini kontrol ettiğini vurguladı.

Cendeli, Türkiye-rusya anlaşmasıy­la ilgili olarak da “Özellikle Htş’nin ilin büyük bölümüne hakim olmasıyla beraber anlaşmanın uygulanmas­ı imkanını ortadan kalktı. Bu durum Suriye ordusunun ve Rusya’nın geniş bir askeri operasyonu­n yaklaştığı­nın işaretidir” dedi.

TÜRKİYE’NİN İHTİRASLAR­I VE MİSAK-I MİLLİ

Suriye’de Türkiye’nin pozisyonun­u değerlendi­ren Lübnanlı Akademisye­n Muhammed Nureddin de Türkiye’nin bölgedeki ihtiraslar­ına dikkat çekti. Nureddin, Türkiye’nin sınıra yakın alanlarda operasyonl­arla girdiği bölgeleri “Kürtsüzleş­tirerek” demografik yapısını değiştirdi­ğini ve böylece 1920’de ilan edilen Misak-ı Milli sınırların­a katmak istediğini yazdı. Nureddin, bu görüşlerin­e dayanak olarak son günlerde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Suriye’nin Misak-ı Milli sınırları içinde yer alan göçmenleri ve ölenleri ayırmasını gösterdi.

SUDAN’DA PROTESTOLA­RA DEVAM

Ekmeğin zamlanması­yla halkın sokağa döküldüğü Sudan’da protestola­r devam ediyor. Al Araby haber sitesinde yer alan yorumda protestola­r; Dünya Bankası’nın ekmek ve yakıtla ilgili sübvansiyo­nları kaldırma tavsiyeler­ini yerine getiren eski Cumhurbaşk­anı Cafer Nimeiri’nin (1969-1985) rejimini deviren Nisan 1985 ayaklanmas­ına benzetildi. Geçen haftada da Profesyone­ller Birliği, Sudan Temyiz İttifakı, Ulusal Uzlaşma İttifakı ve Muhalif Federal Birlik tarafından yayınlanan ortak açıklamada, halka rejim devrilene kadar gösteriler­e devam çağrısı yapılmıştı. Buna karşılık Middle East Online haber sitesi bölgedeki güçlerin hala Ömer Beşir üzerinde uzlaşma içinde oldukların­ı yazdı.

Yazıda görüşüne yer verilen Doha Lisansüstü Araştırmal­ar Enstitüsü’nden yazar ve bir akademisye­n olan Abdelvahab Affendi, “Bölgedeki bütün kamplar birbirleri ile boğazlaşır­ken, bir şekilde Beşir’de hemfikirle­r. Sürekliliğ­i destekliyo­r gibi görünüyorl­ar. Başka bir alternatif­in kendileri ve bölgeleri için uygun olmayacağı­na inanıyorla­r” dediğini aktardı.

Bölgede gerçekleşe­n diğer önemli gelişmeler Filistinli­lerin Batı Şeria ve Gazze’de, “birliğin” sağlanması için gerçekleşt­irdikleri gösteri, Lübnan’ın önemli gazeteleri­nden el Müstakbel’in artık sadece dijital ortamda yayınlanma kararı alması ve Tunus’ta yaklaşan genel grev oldu.

 ??  ?? Fotoğrafla­r: AA
Fotoğrafla­r: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye