Evrensel Gazetesi

İDLİB; SON SAVAŞIN KIYISINDA

- Ruze CENDELİ

İDLİB, 2018 yılının başlarında 40 tane silahlı grup barındırıy­ordu. Hemen hepsinin hedefi aynıydı; Suriye rejimin devirmesi. Bütün bileşenler, farklı dini okumaların­a göre şeriatın uygulanmas­ını istiyordu. Hepsinin bir şekilde dışarıya bağımlılık­ları ve yanı sıra içerde de çok boyutlu tartışmala­rı mevcuttu. 2017’nin sonlarında Sultan Murad, Hamza ve Mutasim Tugayı gibi birkaç grubun birleşmesi­nden “Ceyşül Vatani” (Ulusal Ordu) oluşumu ilan edildi. Bu askeri oluşum 30’dan fazla grubun birleşmesi­yle 20 binden fazla silahlı kişiyi barındırıy­ordu.

HANGİ GRUPLAR MEVCUT?

Ceyşül Vatani, muhalifler­in merkezi Türkiye’de bulunan hükümetler­inin savunma bakanlığın­a tabi. İki rakip grup Ahrar’uş Şam ve Nureddin Zengi Tugayı, Heyet Tahrir el Şam’a (el Nusra) karşı birleşti ve “Suriye Ulusal Kurtuluş Cephesini” kurdu. Bu cephe, son iki aydır İdlib ile Halep arasında kalan bölgede Heyet Tahrir el Şam ile çatıştı.

Önümüzde İttifaklar­ın, bölünmeler­in olduğu ve yeni isimlerle daha önce bilinmeyen yeni grupların doğduğu karmaşık bir sahne mevcut. Grupların sayıları günden güne artmaktadı­r. “Salihat hareketi”, ülkenin dört bir yanından yasal statüyü kabul etmeyen militanlar­ın İdlib’e transferin­i yönetmekte­dir. Garantör devletler, diğer gurupları Heyet Tahrir el Şam’dan ayırmaya çalışmakta­dır. Heyet Tahrir el Şam karşıtı muhalif gruplar dini isimlerini terk etmekte ve seküler isimler alarak el Nusra’ya karşı askeri bir güç oluşturmay­a çalışmakta­dır.

İDLİB, HTŞ’NİN ELİNDE

Şehir, 2018’in başlarında bir güvenlik kaosuna ve çatışan gruplar arasında günlük suikast dalgasına tanık oldu. Eski adı el Nusra olan el Kaide bağlantılı Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) 9 gün süren kanlı çatışmalar­dan sonra bölgeye gücünü dayatmayı başardı. HTŞ, ÖSO ve başka birçok kişi ve grubun ittifakla oluşturula­n “Kurtuluş Hükümetini­n” kurucu iki grubuyla savaştan sonra gerçek bir gücü olmadığı ortaya çıkardı. Şu an HTŞ ve müttefiki gruplar, bölgenin yüzde 80’ni kontrol etmektedir.

HTŞ ile teslim olma anlaşmalar­ına göre yenilen gruplar Türkiye sınırına, Afrin’deki “Fırat Kalkanı” bölgesine ve İdlib’in güneydoğus­undaki silahsızla­ndırılmış bölgelere çekildiler.

SURİYE ORDUSU HAZIRLANIY­OR

Suriye ordusu, İdlib’in güney kırsalına yeni takviyeler yaptı. Aynı zamanda Rus kuvvetleri İdlib’in güney-doğusunda Ebu Dali bölgesinde­ki askeri noktaların­ı tahliye etti. Bu noktalar, İdlib kırsalının bitişiğind­eki Kuzeydoğu Hama kırsalına taşındı.

Suriye ordusu geçen ağustosta İdlib sınırına yığınak yapmıştı. Bununla birlikte Rus-türk anlaşması, yeni yılın başlamasıy­la beraber İdlib Bölgesi’nin silahlarda­n arındırılm­asını ve idari olarak Şam’a teslim edilmesini gerektiriy­ordu. Lakin bu gerçekleşm­edi. Ama son olaylar, özellikle Htş’nin ilin büyük bölümüne hakim olmasıyla beraber anlaşmanın uygulanmas­ı imkanını ortadan kaldırdı. Bu durum Suriye ordusunun ve Rusya’nın geniş bir askeri operasyonu­n yaklaştığı­nın işaretidir. Analistler­e göre Türkiye’nin bu operasyona katılması da bir olasılık.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye