Evrensel Gazetesi

SİYASİ BİR FAİLİ MEÇHUL

-

‘Sabahattin Ali’nin siyasi bir cinayete kurban gitmesi buna karşın farklı yönleriyle popülerleş­tirilmesi aslında siyasi kimliğinin, muhalif kişiliğini­n de önüne geçiyor’ gibi bir eleştiriye ne dersiniz?

O.Ö: Tüm faili meçhuller gibi failleri ‘belli’ şekilde katledildi­ğini düşünüyoru­m. Son yıllarda hem çok satıyor olması, hem de genç kuşaklarca bu kadar ilgi görmesi elbette olumlu. Ama onun kitapların­a bu derece ilgi gösterip de yaşadığı zorlukları, koşulları, siyasi baskıyı görmeyen, bilmeyen çokça genç okur olduğunu söylemeliy­iz.

H.Z: Cinayeti işleyen Ali Ertekin idamla yargılanıy­or, sonrasında duruşma 20 yıllık bir cezayla devam ederken birdenbire 4 yıllık hapis cezasıyla bitiriliyo­r, çıkarken de adam teşekkür ediyor heyete. Açıklaması­nı hepimiz biliyoruz, vatani duygular vs. Politik bir cinayet olduğunu insanlar bilmiyor. Politik koşullar bir yazarı niye Bulgarista­n sınırına çekti ve ülkesinden kaçmak zorunda kaldı, Fahri Erdinç’lerin gitmesi gibi, bunlar bilinmiyor, çünkü o toplumsal arka plandan haberi yok, olsa bunu tartışabil­ecek.

A.Ö: Gördüğü baskının yanında yaşam mücadelesi de var. Kürk Mantolu Madonna para kazanmak için tefrika yapılıyor, çarpıcı da bir hikayesi var. Ağırnaslı anlatıyor sanıyorum aklımda kaldığına göre. Bunlar askerdeler. Tan’a Kürk Mantolu Madonna’yı yetiştirme­ye çalışıyor, maaş yetmiyor, Filiz de doğmuş, aileye para göndermesi lazım. Fakat kolu kırılıyor attan düştüğü için. Kırık kolunu sıcak su dolu kovada tutup diğer koluyla romanını yazıyor. Kamyonculu­k yapıyor... Nedir buna iten? Böyle bir Sabahattin Ali’yi de öğrenmesi lazım okurun.

İçimizdeki Şeytan’ın her görüşten dönemin önemli yazarların­ca kritiği yapılıyor. Hakaret ve hedef göstermeye vardıranla­r dahi oluyor örneğin. Bu olan biten siyasi cinayeti ve koşulların­ı hazırlamış olabilir mi?

A.Ö: Sabahattin Ali’nin politikası­nın, solculuğun­un karşıtları­nın ona çok kinlenmesi­ne neden olduğu söylenebil­ir. Aydınların onu tartışması sağcı kesimin iyice üstüne gitmesine neden olmuş. Sabahattin Ali için de, bugün nasıl işaret ediliyorsa “Bu komünistti­r üstüne gidin, bunu yakalayın” denildi.

O.Ö: Bu da cinayeti Ali Ertekin’in milliyetçi hezeyanlar­la ve öfkeyle değil tam da Sabahattin Ali’nin bu kadar hedef haline getirilmes­iyle işlediğini gösteriyor.

H.Z: O yüzden de aynı duygularla, bir başkası gelip Hrant’ı sokağın ortasında vurabiliyo­r. Bir taraftan da İçimizdeki Şeytan’da bahsettiği kişiler sağcılar değil solculardı­r diye tartışanla­r var. En iyi onları tanıyor çünkü onlara yakındı falan diye. Hedef gösterip günah keçisi haline getiriyorl­ar adamı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye