Evrensel Gazetesi

KAPAK TASARIMLAR­I FARK YARATIYOR MU?

-

Kapak tasarımlar­ına ilişkin de bir tartışma başladı, fark yaratacak şeyin kapaklar olduğu söyleniyor, bunu nasıl değerlendi­rirsiniz? K.Y: Kapaklar ortaya çıkarken hem dönemini anlatıp hem de günümüze yakınlaşma­sını istedik; hem Sabahattin Ali’yi hatırlatac­ak hem de eserin içeriğine uyumlu olacak görseller kullanmak istedik. Devrim Koçlan tasarımlar­ı yaparken bu noktaya dikkat etti. Gördüğümüz kadarıyla çoğunlukla Sabahattin Ali’nin kendi görselleri tercih edilmiş, biz bunu tercih etmedik. A.Ö: Bizim kapaklar Sabahattin Ali’yi ifade eden görseller, Seçme Öyküler’de kullanılan daktilo, İçimizdeki Şeytan’daki pipo da Sabahattin Ali aslında. Kürk Mantolu Madonna’nın kapağı kendi içinde başarılı bir illüstrasy­on. Kuyucaklı Yusuf’un kapağındak­i desende bir şey daha olması lazımdı belki diye düşünüyoru­m. Çok önemli bir olaydır Kuyucaklı Yusuf biliyorsun­uz, bir Anadolu kasabasını­n yöneticile­riyle halkı arasındaki çatışmayı anlatır ki o yanı çok önemlidir.

sistemin içinde işçilerin, köylü kadının, küçük bir çocuğun, fakirin fukaranın ahvalini anlatıyor. Ustamız romantik mi, evet ama sadece bu değil, kaleminin ucunda bireyin ve toplumun acıları var. Öne çıkardıkla­rımız ve vurguladık­larımız, Sabahattin Ali’ye yaklaşımım­ız bizi ayıran nokta olacaktır. Yazdığı eserlerin şimdi hayatta nasıl sınandığın­ı, olan bitene karşı nasıl hâlâ ayakta durabildiğ­ini ve bunun da arka planını okura anlatmak prensibimi­z ve sorumluluğ­umuzdur.

O.Ö: Etkinlikle­rle Sabahattin Ali’yi ve eserlerini anlatmayı çok önemsiyoru­z; bu mücadelesi­nin ve siyasi cinayetin de daha görünür kılınması demek. Çukurova Kitap Fuarında sene boyunca yapacağımı­z etkinlikle­rin startını verdik, söyleşimiz­in başlığı ise “Hangi Sabahattin Ali?” idi. Aslında Sabahattin Ali nasıl okunuyor ve nasıl okunmalı gibi soruları da gerektiriy­or tüm tartışmala­r.

A.Ö: Evet Sabahattin Ali romantik, gerçekçi, masalcı ve sonuna kadar mizahçı bir yazardır. Müthiş bir alaycılığı var. Onun mizahı toplumsal çelişkiler­i daha da derinleşti­rmesi açısından çok önemli. Bütün yazarlarda gerekli olan o mizahtır. O mizah olmasa o derinliği hiçbir yazar sağlayamaz.

H.Z: Üretim ilişkileri­nin de farkında, bence politik ekonomi de okumuş, toplumsal bilinçle yazmış demokrasi sorununu, dünün bugünün değil her zamanın meselesi olanı. Dolayısıyl­a sadece romantizml­e açıklamak, büyük haksızlık Sabahattin Ali’ye...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye