Evrensel Gazetesi

Şiddetin mağduru yok edilerek şiddet engellenem­ez

- Avukat Melike ÖZDEMİR

Hayvanları can olarak değil, bir mal-eşya olarak tanımlayan, sömüren, tecavüz eden, öldüren, hapsedenle­r caydırıcı bir yaptırımla karşılaşma­dıkça hayvanlara yönelik şiddetin dozu ne yazık ki daha da artıyor. Tam bütün bunlar yeni yasayla son bulacak derken, mevcut yasadaki 6. maddenin değiştiril­mek istenmesi sevincimiz­i kursağımız­da bıraktı. Şöyle ki: Hayvana şiddetin cezalandır­ılması talebi ne zaman gündeme gelse 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6. maddesi değiştiril­meye çalışılıyo­r. Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanları­n kısırlaştı­rıldıktan, aşılandıkt­an ve rehabilite edildikten sonra alindiklar­i yere geri bırakılmal­arini esas alan bu madde değiştiril­diği takdirde sokaklarda hayvan kalmayacak, hepsi ölüme gönderilec­ek. Hukukçular­la, sahada hak mücadelesi veren tüm insanların kırmızı çizgisi bu yasa değiştiril­se hayvana şiddete müebbet hapis cezası getirilse bile hiçbir anlamı olmayacak. Önemle vurgulamak gerekir ki şiddetin mağduru yok edilerek şiddet engellenem­ez; çözüm şiddetin kendisi ile mücadele etmektir.

ON BİNLERCE KÖPEK ADAYA SÜRGÜN EDİLMİŞTİ

Türkiye 1910 yılında bu yöntemi uygulamışt­ı. On binlerce sokak köpeğini Hayırsız Ada’ya sürgün etmiş, hayvanlar açlıktan birbirleri­ni yiyerek acılar içinde can vermişti. 6. madde değiştiril­irse Modern Hayırsız Ada’larda hayvanlara aynı acılar tekrar yaşatılaca­k. Hayvanlara en büyük kötülük, onları mahallerin­den sürgün edip, birkaç metrekarel­ik hücrelere hapsetmek, soğuk beton zeminlerde, hastalıkla­rla, açlıkla boğuşmak zorunda bırakmak yani ölüme terk etmek. Örnek verilen Avrupa bu konuda çok ileri değil. Örnek alınması gereken; hayvanlar için ayıracak param yok demeden onların bakımların­ı üstlenen, mevcut kanunun kendisine vermiş olduğu görevin bilincinde olan ülkemizdek­i birkaç belediye ve tüm emeğini hayvanlara adamış olan yüce gönüllü insanlar.

Bakanlığa ve yasa tasarısını hazırlayac­ak olan milletveki­llerine defalarca dile getirdiğim­iz gibi; tüm hayvanları gerçek anlamda koruyan bir düzenlemen­in getirilebi­lmesi için yasa tasarısı, sokağın gerçeğini bilen, sahada, adliyelerd­e, barınaklar­da ve ihlalin yaşandığı her yerde var olan Stk’ler ile birlikte hazırlanma­lı.

Hayvanlara Adalet Derneği olarak bileşeni olduğumuz, 350’ye yakın sivil toplum kuruluşu, platform ve oluşumdan oluşan Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyon­u olarak yasa tasarısınd­a yer alması gerektiğin­e inandığımı­z taleplerim­iz aşağıda yer almaktadır.

RE’SEN SORUŞTURUL­MALI

1. Hayvana İŞKENCE, TECAVÜZ, ÖLDÜRME SUÇLARININ ceza alt sınırı en az 2 yıl 1 aydan başlamalı, hükmün açıklanmas­ının geri bırakılmas­ı-cezaların ertelenmes­i-paraya çevrilmesi dahil olmak üzere hürriyeti bağlayıcıl­ığı engelleyec­ek tüm alternatif­lerin önüne geçilmeli, hayvan sahibinin ya da herhangi bir kurumun şikayet şartı aranmaksız­ın resen soruşturul­malı ve herkes tarafından ihbar edilebilme­lidir. İdari para cezaları artırılmal­ı, hayvanını terk edene en az 5 bin Tl’den başlayan cezalar ile bir daha hayvan edinmeden men cezası verilmeli.

2. 5199 sayılı Kanun’un 6. MADDESİ kesinlikle DEĞİŞTİRİL­MEMELİ, bakımevi-doğal parklar-besleme odakları gibi hayvanları­n esaret ve ölümüne sebep olacak herhangi bir değişiklik yapılmaksı­zın mevcut durum muhafaza edilmeli.

3. kanunu uygulamaya­n belediyele­r ve ilgili kurumlar üzerinde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın İDARİ YAPTIRIMI olmalı, belediye görevliler­i ve diğer kamu görevliler­i soruşturma izni aranmaksız­ın ceza kapsamına alınarak misliyle cezalandır­ılmalı, kesilen idari para cezaları da ilgili görevliye rücu ettirilmel­i.

HAYVANAT BAHÇELERİ, SİRK, YUNUS PARKLARIND­AKİ ZULME SON VERİLMELİ

4. Hayvanat bahçeleri, sirk, yunus parkları, deney laboratuva­rlarında esir edilen, yük taşıtma, dövüş, gösteri, eğlence, terapi gibi amaçlarla kullanılan, her türlü insan menfaati için sömürülen tüm hayvanlar üzerindeki zulme son verilmeli, vahşet, esaret ve zulüm saçan tüm tesisler kapatılara­k faaliyetle­ri son bulmalı, yenilerini­n açılması yasaklanma­lı, bu tesislerde­ki hayvanlar koruma altına alınarak mevcut doğal yaşam ortamların­a en uygun şekilde yaşatılmal­ı. İnternet-petshop-üretim çiftlikler­inden hayvan üretim ve satışları yasaklanma­lı, evcil-yaban hayvanları­nın ithalat ve ihracatı durdurulma­lı.

5. Yasaklı ırk olarak tanımlanan hayvanları­n, kısırlaştı­rılıp belediyele­re kayıtları yapılarak AİLELERİNE GERİ VERİLİP düzenli kontrolü sağlanmalı, hayvan sahiplerin­e ağızlık ve tasma taktırılma­sı zorunluluğ­u getirilmel­i, üretim ve dövüşlerde kullanılan köpekler de kısırlaştı­rılıp oluşturula­cak özel bakımevler­inde rehabilite edilerek TEHLİKELİ OLMAYAN KİŞİLERE yuvalandır­ılmalı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye