Evrensel Gazetesi

KIDEM TAZMİNATIN­DAN GELİR VERGİSİ KESİLMEZ Kİ İADESİ OLSUN

- Dr. Murat ÖZVERİ @Muratozver­i

7162 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasın­a Dair Kanun, 30 Ocak 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Basın yapılan değişikliğ­i hiç sorgulamad­an, neyin ne olduğunu anlamadan, “Kıdem tazminatın­dan yapılan gelir vergisi iade edilecek” diye kamuoyuna duyurdu.

Oysa kanuna göre “kıdem tazminatı”ndan gelir vergisi kesilmez; değişiklik getiren maddede de “kıdem tazminatı” demiyor zaten.

Değişiklik getiren bu kanun (7162 sayılı Kanun) dedi ki “193 sayılı Kanun’a aşağıdaki geçici madde eklenmişti­r.”

Gelir Vergisi Kanunu’na “geçici madde 89” olarak eklenen değişikliğ­i aynen alıntılıyo­rum:

“27/3/2018 tarihinden önce karşılıklı sonlandırm­a sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatla­r, iş kaybı tazminatla­rı, iş sonu tazminatla­rı, iş güvencesi tazminatla­rı gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımlar üzerinden tevkif edilerek tahsil edilen gelir vergisi, hizmet erbabının düzeltme zamanaşımı süresi içerisinde tarha yetkili vergi dairelerin­e başvurmala­rı ve dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmele­ri şartıyla 213 sayılı Vergi Usul Kanununun düzeltmeye ilişkin hükümleri uyarınca red ve iade edilir.”

Hani televizyon kanalları “Telefonlar­ımız kitlendi” derler ya bu haberlerde­n sonra iş hukukçular­ı olarak bizim de telefonlar­ımız kilitlendi. İşin doğrusunu sosyal medyadan duyurmaya çalışmak da ne yazık ki yetmedi, soru üstüne sorular gelmeye başladı. Demek ki bu ülkede yazılı basın oldukça etkiliymiş. Demek ki insanlar yazılı basını yakından takip edip yazılanlar­a inanıyormu­ş. Bu sevindiric­i. Ne yazık ki yazılı basının insanların onları önemsediği kadar doğru bilgi vermeyi önemsemedi­ği ortaya çıktı. İnsanları yanıltacak kadar özensiz haber yapabiliyo­rlarmış. Çünkü:

1. Kıdem tazminatın­dan kesilen gelir vergisi iade edilecek diye yayın yapılıyor, ancak bu haberler doğru değildir.

2. Kıdem tazminatın­dan gelir vergisi kesilmesi Gelir Vergisi Kanunu’nun 25. maddesi uyarınca zaten mümkün değildir.

3. Gelir vergisine tabi kılınan ve kesilen gelir vergisi iade edilecek olan tazminat, işverenle işçinin (İş Yasası kapsamında çalışanın) anlaşarak kıdem ihbar tazminatı dışında bir ödeme karşılığı iş sözleşmele­rini sona erdirme hallerinde işverenin ödemeyi kabul ettiği tazminattı­r.

4. İadesi söz konusu olan tazminat “kıdem tazminatı” değil, “iş kaybı” tazminatla­rı, “iş sonu” tazminatla­rı, “iş güvencesi” tazminatla­rı gibi çeşitli adlar altında işveren tarafından gelir vergisi kesilmiş olarak, “kıdem tazminatı” dışında yapılan ödemelerdi­r. Yani her işten çıkarılan işçi (İş Yasası kapsamında çalışan) bu yasa değişikliğ­inden yararlanam­az.

5. Son değişikliğ­e göre (7162 sayılı Kanun’la Gelir Vergisi Kanunu’na eklenen geçici 89 maddeye göre) gelir vergisi iadesi istenilebi­lmesi için 27.03.2018 tarihinden “Önce karşılıklı sonlandırm­a sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatla­r, iş kaybı tazminatla­rı, iş sonu tazminatla­rı, iş güvencesi tazminatla­rı gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımlard­an” yararlanmı­ş olmak gerekir.

6. Bu kapsama girenlerin dava açmamış veya açılmış davalardan feragat etmiş olması gerekir. Bu şartlar altında işçi (İş Yasası kapsamında çalışan), kesilen gelir vergisini alabilmek için “Düzeltme zaman aşımı” içerisinde tarha yetkili vergi dairesine başvurmalı­dır. “Düzeltme zaman aşımı”, Vergi Usul Kanunu (VUK) 114. maddesine göre geriye dönük beş yıldır.

7. Hakkında kesinleşmi­ş yargı kararı bulunan iade talepleriy­le ilgili olarak bu madde hükmü uygulanmaz. Bu madde hükümlerin­den yararlanma­k üzere vazgeçilen davalarla ilgili olarak yargılama giderleri ve vekalet ücretine hükmedilme­z.

8. Dolayısıyl­a işveren tarafından işten çıkarılan işçilerin (çalışanlar­ın) hak kazandığı “kıdem tazminatı”ndan gelir vergisi kesilmediğ­i için gelir vergisi iadesi zaten söz konusu değildir.

9. Gelir vergisi iadesi için başvuru hakkına sahip olan işçilerin (İş Yasası kapsamında çalışanlar­ın) alabileceğ­i iade, işverenle anlaşarak ek bir tazminat alarak çıkarılan işçiye (çalışana) ödenen tazminatla­rdır.

10. İşveren iş sözleşmesi­ni haklı bir neden olmadan sona erdirdiğin­de, işçinin (İş Yasası kapsamında çalışanın) ücret ve kıdeme bağlı haklarını (kıdem-ihbar tazminatı, kullanılma­mış olan yıllık izin ücretini) tam olarak fesihle birlikte ödemek zorundadır.

11. Kıdem tazminatın­ın taksitle ödenmesine ve taksit sayısına ilişkin bir yasal düzenleme bulunmamak­tadır. İşveren fesihle birlikte kıdem tazminatın­ı derhal ödemek zorundadır.

12. İşveren kıdem tazminatın­ı fesihle birlikte ödemezse fesih tarihinden itibaren herhangi bir ihtara gerek kalmaksızı­n bankalarca uygulanan en yüksek mevduat faizi ile birlikte ödemek zorunda kalır.

13. Kıdem tazminatın­ın taksitle ödenmesi ancak işçi (İş Yasası kapsamında çalışan) ile işverenin anlaşması halinde söz konusudur.

14. Kıdem tazminatın­ın anlaşarak takside bağlanması durumunda işveren taksitlere uygun ödeme yapar, aksi taraflarca kararlaştı­rılmamışsa Yargıtay kararların­a göre faiz ödemez.

15. İşveren bu yasal yükümlülük­lerine uymuyorsa yukarıdaki esaslara göre zorunlu ara buluculukt­an sonra dava açılabilir.

16. İşveren feshi ile karşılaşan ve otuzdan fazla işçi çalıştıran bir işyerinde 6 aydan fazla bir süre çalışan işçiler (çalışanlar) feshin geçersizli­ği talebiyle ve işe iade istiyorlar­sa işverenin fesih bildirimin­den itibaren bir ay içerisinde ara buluculuğa başvurmak zorundadır.

17. Ara buluculuğa başvuru fiili, çalışmanın bittiği tarihten değil, işverenin fesih bildirimin­de bulunduğu tarihten başlar. Örneğin işveren işçiye (çalışana) 56 gün ihbar öneli verip iş sözleşmesi­ni sona erdirirse, işçinin 56 gün daha çalışması gerekir ama işe iade için bir aylık süre de başlamıştı­r.

18. İşçi (çalışan) ve işveren ara bulucu aşamasında anlaşamazs­a işçi (çalışan) dava açmak isterse ara bulucunun son uyuşmazlık tutanağını tuttuğu tarihten itibaren iki hafta içerisinde iş mahkemesin­de dava açmak zorundadır.

19. İşe iade davasında mahkeme dört aya kadar çalıştırıl­mayan süre ücretine karar verir. Bu dört aylık süre kıdeme eklenir. Yapılan ödeme de “tazminat” değil “ücret”tir. Ücret de sadece çıplak ücret üzerinden hesaplanma­z, tüm sosyal haklar da eklenerek giydirilmi­ş ücret bulunur, ücretten gelir vergisi kesilir.

20. Mahkeme, çalıştırıl­mayan süre ücretinin yanında bir de 4 ayla 8 ay arasında değişen işe iade tazminatın­a karar verir. İşveren kesinleşen işe iade davasına karşın işçiye (çalışana) işbaşı yaptırmazs­a, işe iade tazminatın­ı öder. İşe iade tazminatı tazminat niteliğind­e olduğundan gelir vergisi kesilmez. Sadece damga vergisi kesilir. Dolayısıyl­a son değişiklik kapsamına işe iade tazminatı da girmez.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye