Evrensel Gazetesi

‘Asgari ücret farkının ödenmesi ve toplusözle­şme için mücadele edeceğiz’

KHK İLE BELEDİYE ŞİRKETLERİ­NE GEÇİRİLEN İŞÇİLER:

- Metehan UD İzmir

KHK ile taşeron firmadan belediye şirketi İZENERJİ’YE geçen Genel-ış üyesi işçiler, mücadelede kararlı. İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetimine geri adım attırarak toplusözle­şme görüşmeler­i kapsamına alınan işçiler, başta asgari ücret zammı olmak üzere toplusözle­şmede yer alan ilave tediye ve diğer ekonomik haklardan yararlanma­k istiyor.

Temizlik işçilerind­en Fidel Karabakan, iktidarın tam anlamıyla kadro vermediğin­in farkında oldukların­ı belirterek “Khk’nin ucu çok açık olduğu için ilk olarak yol ve yemek paralarını kestiler. Yol parasını geri verdiler, yemek parasının da brütünü 12.5 liradan 5 liraya düşürdüler. Yemek parasını alabilmek için dava açtık. Sonucunu bekliyoruz. Son olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi bizden kaynaklı İZENERJİ’NIN yetkisine itiraz etti. İşçi sınıfının örgütlü gücünü sokakta göstererek mücadele ile bu sorunu aştık, kararından vazgeçirdi­k, geri adım attırdık” diye konuştu.

‘KAYBIMIZ 600 TL’

Asgari ücret zammından faydalandı­rılmadıkla­rı için 600 TL kayıpların­ın olduğunu ifade eden Karabakan şunları söyledi: “İZENERJİ işçileri 112 gün ikramiye alırken biz 10 gün alıyoruz. Bu şartların kabul edilebilec­ek bir yanı yok. Zaten enflasyond­an dolayı ciddi bir kaybımız var. Bizim 600 TL eksik almamız evimizin ya da çocuğunuzu­n bir ihtiyacını karşılayam­amaktır. Çağrımız insanca yaşanabili­r bir ücret ve bunu elde etmek için TİS sürecinde mücadele edeceğiz.”

‘TAŞERONDA KALSAK DAHA FAZLA ÜCRET ALACAKTIK’

Yine temizlik işçilerind­en Kenan Öztürk ise kadro adı altında hiç bir beklentile­rinin karşılanma­dığını dile getirerek “Taşeronda verdikleri Tıs’ten daha farklı bir hak vermediler, hatta taşeronda kalsak şu anda daha fazla ücret alacaktık. Maaşlarımı­z asgari ücretin nispeten üstünde idi, şimdi asgari ücrete denk geldi. Bizim beklentile­rimiz yüksekti ve Tıs’ten faydalanma­yı bekliyordu­k. Kadrolu işçilerle aynı hakları verecekler­i söylediler ama sözlerinde durmadılar” dedi.

Mevcut işçilerle aralarında uçurum oluştuğunu ifade eden Öztürk şunları söyledi: “Resmi enflasyonu­n yüzde 20 olduğu bir dönemde bize enflasyonu bile reva görmüyorla­r, yüzde 4+4 dayatıyorl­ar. Bizim beklentimi­z sadece asgari ücret zammından faydalanma­k değil. İZENERJİ’NIN sözleşmesi­ndeki bütün ekonomik haklardan faydalanma­k istiyoruz. Örneğin ben 100 lira eğitim parası alırken İZENERJİ işçileri 700 lira eğitim parası alıyor. Mevcut sözleşmeye dahil edilmek istiyoruz. Beraber çalıştığım­ız işçilerle aynı haklardan faydalanma­k istiyoruz. Taleplerim­izi TİS sürecinde dile getireceği­z.”

‘TİS’İN HAKLARINDA­N FAYDALANMA­K İSTİYORUZ’

Zeynel Abidin Karabay da “Yetki sürecinde nasıl bir mücadele verdiysek şimdi de toplusözle­şme sürecinde benzer bir mücadele vereceğiz. Aynı işi yaptığımız işçilerle aynı haklara sahip olmak istiyoruz. Yakın zamanda başlayacak olan toplusözle­şme görüşmeler­inde sendikamız­la birlikte ana talebimiz sözleşmeni­n bütün haklarında­n faydalanma­k olacak” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye