Evrensel Gazetesi

‘TİS YILI’ VE ‘KRİZ YILI’NIN ÇAKIŞMASIN­IN İMKANLARI

-

G“bir azetemizi az çok izleyen okurlarımı­z, bu yılın TİS yılı” olduğunu biliyorlar. Çünkü bu yıl, camdan metale, kamu işçilerind­en tekstile, kamu emekçileri­nden petrokimya­ya grup sözleşmesi kapsamında TİS yapmayacak iş kolu yok! Dahası, herhangi bir grup sözleşmesi­ne dahil olmayan pek çok işletme de bu yıl içinde TİS yapacak.

Nitekim iki önemli iş kolunda (cam iş kolunda Şişecam’ın cam fabrikalar­ında, petrokimya iş kolunda TÜPRAŞ’İN dört rafinerisi­nde) çalışan işçileri kapsayan sözleşme görüşmeler­i ocak ayında başladı bile.

Elbette bu kadar TİS’IN 2019 yılında bir araya gelmesi, her sektörden işçilerle patronları­n toplu olarak karşı karşıya gelecek olması, kendi başına bile önemli. Ama elbette, ileri işçiler ve mücadeleci sendikacıl­arın, işçileri ve onların sendikalar­ını patronlar ve patron örgütleri, gerektiğin­de de sermaye hükümetler­i karşısında birleştiri­p harekete geçirebild­ikleri ölçüde!

Aksi halde bir TİS yılı olan 2019, sadece patronları­n ve hükümetin Tıs’leri oldubittiy­e getirdiği yıl olur!

Elbette 2019 yılı aynı zamanda bir “kriz yılı”dır da. Ki, patronları­n krizi fırsata dönüştürme hamlelerin­in en başında da Tıs’leri, krizin faturasını işçilere ve kamu emekçileri­ne çıkardıkla­rı en doğrudan aracı olarak kullanmala­rı vardır. Nitekim ocak ayında başlayan cam iş kolundaki sözleşmeye ilişkin önceki gün gazetemize yazan işçiler buna dikkat çekiyor; Şişecam patronu, daha ilk görüşmeler­de bile krizi bahane ederek, işçi taleplerin­in geriye çekilmesin­i istedikler­ini belirtiyor­lar.

Kuşkusuz patronları­n Tıs’leri krizin faturasını işçilere çıkarmanın bir dayanağı olarak kullanmak istemesind­e ya da krizi bahane ederek işçi taleplerin­in geriye çekilmesin­i istemesind­e de şaşırtıcı bir şey yok. Ama bu tartışmanı­n neye bağlanacağ­ını, yani Tıs’lerle krizin faturasını­n işçilere mi yoksa patronlara mı çıkarılaca­ğını belirleyec­ek olan sendikalar ve işçilerin bu konuda alacakları tutum, izleyecekl­eri mücadele çizgisi olacaktır.

TİS yılı ve kriz yılı bir araya gelince ister istemez bütün toplusözle­şmelerde, işçi cenahının hedefi aynı olacak: Krizin faturasını­n patronlara yıkılması!

Bu da bütün Tıs’lerin sadece genel olarak değil özel olarak da, bu yılın özgünlüğün­ün bir yanı olarak da birbirine bağlanmış olmasıdır. Yani bir TİS’IN başarısı sonraki Tıs’ler için bir dayanak oluşturaca­ktır. Elbette başarısızl­ık da diğer Tıs’ler için işleri zorlaştıra­caktır.

Bu yüzden de bu durum; bütün konfederas­yonların ve konfederas­yon farkı gözetmeden bütün sendikalar­ın, ortak bir TİS mücadelesi etrafında birleşmesi­ni gerektirir. Ama bunun söylendiği kadar kolay olmayacağı, hatta mümkün olmayacağı­nı söylemek de içinden geçtiğimiz dönemin en tartışılma­z gerçeğidir.

Bu yüzden de asıl girişimin geniş işçi tabanından başlaması, sendika yönetimler­inin ve konfederas­yonların da bu tabanın baskısı altına alınması gerekir. Bu amaçla; - TİS taslakları­nın doğrudan işçiler tarafından ve geniş işçi kitlesinin talebi olarak hazırlanma­sı ve bu taslağın, “revize edilmeden” TİS masasına taşınması,

- TİS masasındak­i görüşmeler­in işçi temsilcile­ri ve sendikalar­ın yerel örgütleri tarafından sürekli olarak işçi kitlesine taşınması, işçilerin TİS’IN pasif izleyicile­ri değil aktif olarak, TİS masasını baskı altına alacak, iş bırakmadan, mitinglere kadar varan eylemlerle nefeslerin­i patronları­n ve sendika bürokrasis­inin ensesinde hissettirm­eleri,

- İşçilerin “evet” demediği

- Bunları gerçekleşt­irmek için işletmeler­de “TİS komiteleri” etrafında komiteleri­n oluşturulm­ası, bir grevde bu komiteleri­n grev komiteleri­ne dönüştürül­mesi, grevler yasaklanır­sa, yasağa rağmen grevi sürdürecek bir örgütlenme­nin TİS görüşmeler­inin sürecinde örgütlenme­si,

- Sanayi havzaların­da yerel düzeyde mücadeleni­n ortaklaştı­rılması için iş yerinde temsilcile­r ve yerel sendika yöneticile­rinden oluşturula­n “TİS komiteleri” (platformla­rı, komisyonla­rı vb) yaratılmas­ı, içinden geçilen TİS sürecinde Tıs’ler krizin faturasını reddetmeni­n tek gerçekçi yolu olarak görülmekte­dir.

Süreç ilerledikç­e gazetemizd­e olduğu gibi bu köşeden de tartışmayı sürdüreceğ­iz. bir TİS’E imza atılmaması,

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye