Evrensel Gazetesi

Bölge’de bir yılda 11 bin 643 hak ihlali

-

İNSAN Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi “Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi 2018 Yılı İnsan Hakları İhlalleri Raporu”nu şube binasında yaptığı açıklamayl­a açıkladı. Açıklamayı yapan, İHD Genel Başkan Yardımcısı Rehşan Bataray Saman, “Demokratik yaşamın ve insan hakları kazanımlar­ının ağır yaralar aldığı bir süreçten geçiyoruz” dedi.

OHAL rejiminin, sona ermesinden sonraki süreçte güvenlik eksenli çıkarılan yasal değişiklik­lerle ve uygulamala­rla, OHAL’IN tamamen kalıcılaşt­ırılmaya çalışıldığ­ını söyleyen Saman, “Demokratik hukuk devleti gayesinden giderek uzaklaşan ve yargının siyasetin vesayetine girdiği, yine alabildiği­ne otoriter ve baskıcı bir yönetim şekline dönüşümün gerçekleşt­iği Türkiye’de, düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğün­ün sınırsız bir tehdit altında olduğuna önemle işaret etmek isteriz” dedi.

Konut hakkı ihlalilind­en, işkenceye, orman arazisi yakmaya kadar onlarca hak ihlali konusunun olduğu raporda toplamda 11 bin 643 hak ihlali bulunuyor.

İhd’nin; Diyarbakır, Dersim, Maraş, Van ve Batman şubelerine insan hakları ihlali konusunda toplam 439 başvurunun olduğu raporda yer alan hak ihlallerin­in bir kısmı şöyle:

Q 402’si ağır olmak üzere toplam 1154 hasta mahpus adeta ölüme terk edilmiştir.

Q 11 kadın intihar etti, 47 kadın aile içi şiddet sonucu katledildi, 11 kadın toplumsal yaşamda saldırı sonucu katledildi.

Q 211 mahpus, cezaevinde işkence ve kötü muameleye maruz kaldı. 20 kişi, güvenlik güçlerinin ajanlık dayatmalar­ına maruz kaldı.

Q 54’ü çocuk 2 bin 837 kişi gözaltına alındı. 5’i çocuk 496 kişi tutuklandı. 2 bin 368 ev baskını yapıldı.

Q Güvencesiz çalışma koşulları sonucu meydana gelen iş kazalarınd­a; 20 işçi yaşamını yitirdi, 12 işçi yaralandı. 1344 işçi, işten çıkarıldı. 200 işçi ücretlerin­i alamadı. (Diyarbakır/evrensel)

 ??  ?? (Fotoğraf: Evrensel)
(Fotoğraf: Evrensel)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye