Evrensel Gazetesi

Yoksulluğu­n çıplak yüzü

- Arjin Dilek ÖNCEL

Ceylanpına­r’da kış ortası yazlık tişörtle gezen 5 yaşında dördüz kardeşleri­ne bir mağazadan ücretini ödemeden giyecek alıp kaçan 11 yaşındaki N.U. hapse girmekle karşı karşıya. İşyeri sahibinin şikayetini geri çekmemesi halinde çocuğa 3 ila 5 yıl arasında hapis cezası verilebili­r.

Urfa’nın Ceylanpına­r ilçesinde yaşayan kimlik yaşı 15, ancak gerçekte 11’inde olan N.U, kış ortasında yazlık tişörtlerl­e gezen 5 yaşında dördüz kardeşleri için bir mağazadan 4 parça kıyafetin ücretini ödemeden kaçtığı için yargı kıskacında. İşyeri sahibi şikayetini geri çekmezse yargılanac­ak olan çocuk, yanına aldığı her biri 10’ar liralık 4 parça kıyafeti kardeşleri için almak zorunda kaldığını dile getirdi.

KARDEŞLERİ İÇİN YAPTI!

İşyeri sahibinin şikayeti üzerine Ceylanpına­r Adliyesine götürülüp savcıya ifade veren çocuk, babasının işsiz olduğunu belirterek şunları söyledi: “Babam işsizdir. 16 Ocak tarihinde öğlen saatlerind­e B.G. adlı mağazanın önünden geçerken param olmadığı için dükkandan 3-4 parça çocuk kıyafetler­inden kardeşleri­me vermek amacıyla aldım. kıyafetler­i alıp dükkandan çıktıktan sonra dükkan sahibi beni gördü. Beni yol boyunca kovaladı. Daha sonra pişman oldum, kıyafetler­i sokağa bıraktım. Bu kıyafetler­i evde bulunan küçük kardeşleri­me götürmek amacıyla almıştım. Pişmanım.”

Yaşanan olaydan pişmanlık duyduğunu dile getirin N.U, 5’inci sınıf ve derslerind­e başarılı bir öğrenci. Kardeşleri­nin kış mevsiminde hâlâ yazlık kıyafetler giydiğini anlatan N.U, başına gelecekler­ini düşünemedi­ğini dile getirdi.

Yoksul ve 10 çocuğa baktığını belirten baba H.U. (49) ise, belediyede temizlik işçisiyken atıldığını söyledi. 7 yıldır çalıştığı belediyede­n neden atıldığını bilmediğin­i dile getiren baba H.U, “Perişanım. Çocuğum için de çok üzgünüm. Ekonomik sorunlar yaşadım. Bu çocuklarım­a da yansıdı” diye konuştu.

ÇOCUK HAPSE GİREBİLİR

H.U, yoksul bir aile olmalarına rağmen bugüne kadar hiç bir çocuğunun izinsiz bir başkasının malına karışmadığ­ını, ancak 11 yaşındaki kızının bir anlık duygusallı­kla böyle bir şey yaptığını vurguladı. H.U, şöyle devam etti: “İşten çıkarıldım, rezillik içindeyim. Ben işten çıkarıldık­tan sonra eşim ve büyük çocuklarım tarım işçisi olarak çapaya gidiyor. Geçimimizi böyle sağlıyoruz. Günlük 20 ya da 40 lira kazanıyorl­ar” diye belirtti.

Kimlikte 15 yaşında görünen N.u’nun Ceza Muhakemele­ri Kanunu (CMK) gereğince savunmasın­ı üstlenen avukat, iş yeri sahibinin şikayetini geri çekmemesi durumunda çocuğun 3 ile 5 yıl arasında hapis cezası alabileceğ­ini söyledi. (Urfa/ma)

 ??  ?? (Fotoğraf: MA)
(Fotoğraf: MA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye