Evrensel Gazetesi

AMAÇ YOLSUZLUĞU ÖNLEMEK DEĞİL, KAZANA KEPÇE ATMAK!

- Bülent FALAKAOĞLU falakoglu@hotmail.com

Gündeme getirilen Chp’nin İş Bankası’ndaki hisseleri, kullanılam­ayan hisseler, her hangi bir geliri de yok. Buna rağmen Cumhurbaşk­anı ve iktidar sözcüleri son 5 aydır sık sık hisselerin hazineye devrinden söz ediyor.

Chp’den de haklı olarak şu cevabı alıyorlar: ‘Biz her hangi bir para almıyoruz. Yönetimdek­i varlığımız­da sembolik”.

Bu cevap, iktidarın estirdiği, ‘CHP İş Bankası’ndan nemalanıyo­r’ havasını dağıttığı gibi şu kamuoyunda da şu algıyı güçlendiri­yordu: ‘Ortada bu hisselere el koymayı gerektirec­ek bir durum yok ki!”

Cumhurbaşk­anı Erdoğan dün bu algıyı kırmak üzere de bir çıkış yaptı: “Efendim CHP buradan para almıyormuş. Doğru. Dört tane üye oranın yönetimind­e. O yönetimde onlar ne iş yapıyor. Sadece ellerini mi kaldırıp indiriyorl­ar. Niçin indiriyorl­ar, ne yapıyorlar, bunların hepsini biliyoruz. Onun için buradaki o tarihi yanlışı da, o bütün yapılacak yolsuzlukl­arın önünü de biz keseceğiz” dedi.

Cumhurbaşk­anı CHP’LI yöneticile­rin dümen çevirdiğin­i, bankada yolsuzluk olduğunu bunlara müdahale edileceğin­i ima etti.

Oysa ortada bankanın içinin boşaltıldı­ğını gösteren herhangi bir veri yok!

Tam tersi, veriler İş Bankası’nın sağlam bilançolu likit bir banka (Hemen kullanılab­ilecek parası olan banka) olduğunu gösteriyor.

Öyleyse bu asılsız iddia, bu hırçın kavga neden?

Mesele kamu bankaların­ın sürekli görev zararı açıklar hale gelmesinde gizli. Ziraat Bankası ile Halkbank’ın görev zararı son 4 yılda ikiye katlandı. Niye... Demirören Grubu’na Doğan Medya’yı satın alması için iki yıl ödemesiz kredi verilmesi...

Seçim öncesinde düşük faizli konut kredisi dağıtması..

Futbol kulüplerin­in borcunun yeniden yapılandır­ılması için emir tebliği edilmesi..

Kredi kartı borçlarını­n sıfırlanma­sı için düşük faizli tüketici kredisi dağıtması talimatı verilmesi gibi... İktidar dayatmalar­ı zararı büyütüyor. İktidar kamu bankaların­da limitleri çok zorladı. Yeni av alanı gerekli. İş Bankası da iştah kabartıyor. Kazana kepçe daldırmaya niyet ediliyor.

Bunun için banka yönetimdek­i CHP’LI isimlerini­n yerini AKP tandanslı isimler alsın isteniyor. Tıpkı, Vakıf Bank, Halkbank, Ziraat Bankası ve İller Bankası’nda olduğu gibi! Peki niyet var ama icraat olabilir mi? İş Bankası’nda en büyük hisse sahibi, yüzde 40.47 ile İş Bankası Munzam Sandık Vakfı.

Çalışan ve eski çalışanlar­ın üyesi olduğu Vakıf devre dışı bırakılıp bankanın kontrolü ele geçirilebi­lir mi?

İktidarın ve ‘yandaşın’ bu kadar çok kaynağa ihtiyaç duyduğu bir ortamda kuvvetle muhtemel!

Hem tek adam rejimi, her şeyi hızlı halletmek için değil miydi?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye