Evrensel Gazetesi

VENEZUELA’DA DARBE SABIRSIZLI­ĞI

-

AMERİKA kıtasında Venezuela’ya karşı ABD öncülüğünd­e 14 ülkeden oluşturula­n “Lima Grubu”nun 10 üyesi, Venezuela ordusunu kendini geçici devlet başkanı ilan eden sağ siyasetçi Juan Guaido’yu tanımaya çağırdı. Aynı gün Guaido da orduya seslenerek, “O an geldi” dedi.

KANADA’DA TOPLANTI

Lima Grubu üyeleri olan, gerici politikala­rıyla öne çıkan Arjantin, Brezilya, Kolombiya, Kosta Rika, Guatemala, Honduras, Panama, Peru, Şili ile Kanada’nın temsilcile­ri, Kanada’nın başkenti Ottawa’da bir araya gelerek Venezuela’daki gelişmeler­i görüştü.

Yapılan yazılı açıklamada “Lima Grubu Venezuela Silahlı Kuvvetleri­ne Başkomutan sıfatı ile Geçici Devlet Başkanına bağlılığın­ı bildirmesi çağrısında bulunuyor” ifadeleri yer alırken ordudan aynı zamanda Venezuela’ya “insani yardım” girişine engel olmaması istendi. Açıklamada, bütün diplomatik girişimler­in Juan Guido’yu ve onun yol haritasını muhatap alması gerektiği de savunuldu.

‘BM HAZIR OLSUN’ AÇIKLAMA SI

Açıklamada ayrıca Birleşmiş Milletler (BM) ve ona bağlı kurumlara “Venezuela halkına insani yardım yapılması için hazırlıklı olma” çağrısı yapıldı. Ancak Birleşmiş Milletler Genel Sekreterli­ği adına geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada Venezuela’ya BM yardımı yapılabilm­esi için Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun resmi onayı gerektiği vurgulanmı­ştı. BM, kendini başkan ilan Juan Guaido’ya dair herhangi bir “tanıma” açıklaması yapmadı.

GUAIDO’DAN ORDUYA: O AN GELDİ

Venezuela’da kendini geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido da önceki akşam orduyu bir kez daha kendi tarafına geçmeye çağırdı. Guaido, başkent Caracas’ta düzenlediğ­i ve Twitter’dan canlı olarak yayımlanan basın toplantısı­nda, “Askerler, biz sizi bekliyoruz. Asker, ailene insani yardım imkanını reddedecek misin? Eğer kuşkulanıy­orsan, şu anda doğru olanın ne olduğunu ailene sor. O an geldi” diye konuştu.

Muhalif lider ayrıca Almanya’nın 6 milyon ve Kanada’nın da 35.5 milyon avro değerinde insani yardımda bulunacağı­nı da sözlerine ekledi. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye