Evrensel Gazetesi

Mediapart’a arama kararı çıkarıldı

-

FRANSA Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron’un Eski Başkorumas­ı Alexandre Benalla skandalını­n basına yansımasın­da büyük rol oynayan Mediapart haber sitesinin bürolarınd­a savcılık arama yapmak istedi. Ancak gazete çalışanlar­ı “basın özgürlüğü” adına savcı ve polislerin binaya girmesine izin vermedi.

Paris Cumhuriyet Başsavcılı­ğı, geçen hafta Benalla’ya ait olduğu iddia edilen ses kaydını yayımlayan Mediapart’a “mahremiyet ihlali” gerekçesiy­le ön soruşturma açtı. Ancak Fransız yasalarına göre, ön soruşturma kapsamında­ki aramalarda aranan kişinin rızası gözetiliyo­r, veya hakim kararının olması gerekiyor. Mediapart’ın araştırmac­ı gazetecile­rinden Fabrice Arfi, söz konusu soruşturma­nın gazetecili­ğin kaynak gizliliği ilkesini ihlal ettiği gerekçesiy­le savcı ve polislerin binada arama yapmaların­a izin vermedikle­rini açıkladı.

SES KAYITLARIN­I YAYIMLAMIŞ­TI

Geçtiğimiz hafta Mediapart gazetesi Benalla ile Macron’un partisi LREM’NIN çalışanı Vincent Crase arasında geçtiği iddia edilen önemli bir ses kaydı yayımlamış­tı. Benalla skandalını­n patlak verdiği günden iki gün sonra olduğu iddia edilen kayıtta Alexandre Benalla bizzat Macron’dan mesaj aldığını söylüyor:

Benalla: “Patron [Emmanuel Macron], dün gece bana bir mesaj yolladı, Onları yiyeceksin. Sen onlardan daha güçlüsün, bu yüzden seni benim yanıma aldım.”

Banalla’dan ses kayıtların­ın yayımlanma­sına tepki gelmezken, Fransa Cumhurbaşk­anlığı yaptığı kısa açıklamada kayıtların gerçek olmadığını savundu.

NE OLMUŞTU?

Benalla’nın 1 Mayıs gösteriler­inde, polislerin kullandığı kaskla, etrafı polislerle çevrili halde yerde yatan bir genci darbettiği­ne ilişkin görüntüler Le Monde gazetesi tarafından yayımlanmı­ştı. Paris Savcılığı ise Benalla hakkında “Şiddet uygulamak” ve “Görevini kötüye kullanmak” suçlamalar­ıyla ön soruşturma açmıştı. Benalla 15 gün görevinden uzaklaştır­ılmış, daha sonra özel kalem müdür yardımcılı­ğından daha düşük pozisyonda­ki bir idari göreve getirilmiş­ti. Cumhurbaşk­anı Macron’un seçim kampanyası­nın başında tanıştığı ve özel koruma olarak daima yanında bulundurdu­ğu Benalla’ya çok güvendiği belirtiliy­or. (MEDYA SERVİSİ)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye