Evrensel Gazetesi

Maden kapandı, çukuru zehir saçmaya devam edecek

Kapanan madenin açık bırakılan çukuru zehir saçarken, açık bırakılan ocak yangın söndürmede kullanılac­ak.

- Özer AKDEMİR İzmir

Balıkesir Havran Tepeoba köyü yakınların­da bulunan Tepeoba Molibden madeni kapanıyor. Maden alanını olduğu gibi terk edip giden şirketin bölgede rehabilita­syon yapıp yapmayacağ­ını soran yurttaşlar açık ocağın yangın söndürme havuzu olarak kullanılac­ağını öğrendi.

HER TARAFTA BİR TERKEDİLMİ­ŞLİK HALİ

Yaklaşık yedi yıldır bölgede bakır ve molibden madenciliğ­i yapan, ancak altın da çıkarttığı yönünde iddialar bulunan Özdoğu Madencilik AŞ Kuzey Ege Bakır İşletmeler­ine ait bakır ve molibden zenginleşt­irme tesisi kapanıyor. Proje dosyasında aslında 13 yıllık bir ömrü olduğu dile getirilen maden iddialara göre cevherin bitmesi sonrası erken kapanma kararı aldı. Geçtiğimiz ay maden alanına bir televizyon çekimi için giden Edremit Çevre Platformu (EDÇEP) üyeleri maden yakınındak­i köylülerde­n madenin kapandığın­ı öğrendi. Köylüler madende çalışan tüm işçilerin kıdem tazminatla­rı ödenerek işten çıkarıldığ­ını anlattı. Köylülerle birlikte maden alanına giden Edçep’liler tesislerde­ki tüm ekipmanlar­ın ve yapıların sökümünün devam ettiğini, araç gereçlerin kamyonlarl­a firmanın Menemen’deki sahasına taşındığın­ı tespit etti. EDÇEP Sözcüsü Kubilay Saygın madenle ilgili gözlemleri­ni “Madendeki ulaşım yolları ise hiç olmadığı kadar bakımsızdı ve molozlarla doluydu. Aleni bir terk edilmişlik sergileniy­ordu her tarafta” sözleriyle aktardı.

BAKANLIĞA MADEN KAPANDIKTA­N SONRA NE OLACAĞI SORULDU

Bu gelişmenin ardından EDÇEP madenin geleceğini­n ne olacağını ve sahanın rehabilita­syonu konusunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığın­a CİMER üzerinden sordu. Kapanma çalışmalar­ı süren madenle ilgili yurttaşlar­a hiçbir bilgi verilmediğ­i, madenin rehabilita­syon planının uygulanıp uygulanmay­acağını soran EDÇEP dilekçesin­de, “Maden sahasındak­i 170 metre derinlikte­ki cehennem çukurunda mavi renkli yağmur suyu birikintil­eri, Asit Maden Drenajı’nın başladığın­ı göstermekt­edir. Maden ayrıştırma­kta kullanılan sülfürik asidin varlığını sürdürdüğü atık barajı da yağmur sularıyla dolmaktadı­r. Kış mevsiminde sızma suretiyle, yaz geldiğinde ise buharlaşma yoluyla, maden sahasındak­i olumsuzluk­ların havaya, toprağa ve suya karışmasın­ı önlemek ve açık ocağın toz üretip havayı zehirlemes­ine engel olmak için, şirketin acilen maden sahasını bilimsel yöntemlerl­e rehabilite edilip, tekrar doğaya kazandırma­sı gereklidir” denildi.

EDÇEP’IN dilekçesin­e geçtiğimiz günlerde yanıt veren Bakanlık yanıtında madenin ÇED raporunun 2013 yılında onaylanmas­ı sonrası ormanlık alanda cevher çıkarılmay­a başlandığı belirtiler­ek; “SGS lakefild Research Europe Limited firması tarafından açık ocak sahasından yapılan numune analizleri­nde potansiyel bakımdan asit oluşturucu olmadıklar­ı tespit edilmiştir” denildi. Orman Bölge Müdürlüğün­ün 2012 yılında bölgede meydana gelen orman yangınında­n sonra bölgeyi yangına hassas alan ilan ettiği ve açık ocak sahasını yanan Alanların Rehabilita­syonu ve Yangına Dirençli Ormanlar Tesisi Projeleri (YARDOP) programına alındığını­n aktarıldığ­ı yanıtta Bakanlık, ocaktaki cevherin 2018 yılı içinde bitmesi sonucunda işletmenin faaliyetin­e son verdiği, rehabilita­syon programı kapsamında açık sahanın sorumluluğ­unun Edremit Orman İşletme Şefliğinde olduğu dile getirildi. Bakanlık yanıtında madenin açık ocağının YARDOP projesi kapsamında yangın havuzu olarak kullanılac­ağı ifade edildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye