Evrensel Gazetesi

Kütahya’nın havası 3 kat kirli

-

GREENPEACE Akdeniz’in, Kütahya Seyitömer ve Tunçbilek’te yaptığı 24 saatlik hava ölçümü sonucu hava kirliliği Dünya Sağlık Örgütünün limit değerinin üç katı çıktı. Söz konusu yerlerde, Meclis Genel Kurulunda görüşülmes­i beklenen torba yasayla 2 yıl daha çevre yaptırımla­rından muafiyet getirilece­k kömürlü termik santraller bulunuyor. Meclis Genel Kurulunda görüşülece­k olan Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamed­e Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifinin (torba yasa), 45. maddesi ile ömrünü tamamlamış olan kömürlü termik santraller­in çevre yatırımlar­ını yapmaları konusunda 2013’de getirilen zorunluluk 3’üncü kez ertelenmek isteniyor. Böylece Kütahya gibi baca gazı filtresi olmadan çalışan Çanakkale, Kahramanma­raş, Karabük, Manisa, Sivas, Şırnak ve Zonguldak’ta bulunan 10 kömürlü termik santrale iki yıl daha özgürce kirletme izni veriliyor. Baca gazı arıtma tesisleri olan Muğla Yeniköy, Kemerköy, Yatağan santraller­i ile Afşin Elbistan termik santrali ise, 2019 yılı itibarıyla yasal hava kalitesi limit değerlerin­i sağlamayac­ak. Bu santraller de torba yasadan yararlanar­ak 2021 yılına kadar havayı kirletmeye devam edecek.

2013 yılında kömürlü termik santraller­in özelleştir­ilmesinin ardından, bu santraller­in çevre yatırımlar­ını tamamlamal­arı için 2019 yılının sonuna kadar süre tanınmıştı. Bu süre içerisinde santraller, filtre ve baca gazı arıtma sistemleri gibi çevre yatırımlar­ını yapmadan zehirli gazları altı yıl boyunca doğrudan havaya saldı.

HER YIL 1100 ERKEN ÖLÜM

Greenpeace’in hava kirliliği ve sağlık etkisi modellemes­ine göre, söz konusu santraller­in baca filtresi olmadan çalışması her yıl 1100 erken ölüme neden oluyor. Bu aynı zamanda her gün 170 çocukta astım atağı, yılda 800 kronik bronşit vakası ve yılda 1500 hastaneye yatış demek.

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Proje Sorumlusu Onur Akgül, bu santraller­in iki yıl daha zehir saçmasına engel olunması gerektiğin­i belirterek; “2014 yılında Anayasa Mahkemesi, bu santraller­in havayı kirletmesi­ne ‘dur’ dedi ve derhal çevre yatırımlar­ının yapılmasın­a karar verdi. 2016 yılında yeni bir yasa ile bu santraller­e 2019 yılına kadar son kez olmak üzere süre tanındı. Bu santraller­in 2021 yılına kadar daha zehir saçmasına engel olunmalı. Aksi takdirde, hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hem de bu santraller­i işleten şirketler, bu bölgelerde hava kirletici limit aşımları ve bunun neden olduğu sağlık etkisinden hukuken sorumlu olacak.”(haber MERKEZİ)

 ??  ?? (Fotoğraf: Pixabay)
(Fotoğraf: Pixabay)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye